Hooggevoeligheid bij kinderen kan zowel voor- als nadelen hebben. Kinderen die hooggevoelig zijn zijn snel van slag en tevens bijzonder gevoelig voor prikkels. Echter, hooggevoeligheid is zeker geen stoornis en ook geen diagnose. Maar dan hoor ik u de vraag stellen, wat is het dan wel? Daar hoop ik u in dit artikel antwoord op te geven.

 

Hooggevoeligheid bij kinderen, wat is dat?

 

Hooggevoelige kinderen ervaren moeite met het verwerken van prikkels in het algemeen. In eerste instantie wordt er vaak gedacht dat deze kinderen lastig zijn of last hebben van angstproblemen. Maar vaak zijn deze kinderen juist vroeg volwassen en erg creatief, ze hebben vaak alleen meer tijd nodig om alle prikkels die zij binnen krijgen te verwerken. Daarom raakt een kind dat hooggevoelig is ook snel overrompeld door emoties, het wil zich vaak terugtrekken en hij/zij komt vaak verlegen over. Hooggevoeligheid kan niet worden vastgesteld als diagnose of stoornis door een psycholoog, het is een karaktereigenschap die aangeboren is. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van de kinderen hoogsensitief is, hier is echter alleen nog weinig onderzoek naar gedaan, dus we weten er nog lang niet alles over.

 

Wat zijn eventuele kenmerken?

 

Zoals eerder benoemd zijn hoogsensitieve kinderen erg gevoelig voor prikkels die van buitenaf komen, dit kan ook een antwoord zijn op de vraag: ‘’Waarom is mijn kind zo snel vermoeid?’’ Hooggevoeligheid bij kinderen zorgt er namelijk voor dat uw kind snel moe is. Ze kunnen slecht tegen een drukke omgeving en harde geluiden. Ook hebben ze een goed oog voor de kleinste details en vreemde geuren en/of smaken vallen bij hun ook snel op.

Hooggevoelige kinderen zijn vaak erg nieuwsgierig en ook stellen ze vaak veel vragen. Hun taalgebruik is vaak heel diepzinnig en ze kijken vaak net een stapje verder dan de rest. Tevens is voor hun een rustige omgeving soms van essentieel belang om zich goed te kunnen opladen. Het kind wil vaak alleen zijn.

 

Kinderen die hooggevoelig zijn zijn vaak extra gevoelig voor de stemming van een ander. Ze hebben meer oog voor de gevoelens die een ander heeft en tonen sneller medeleven. Soms is het zo dat ze de stemming van een ander over nemen en het lijkt soms ook of ze gedachten kunnen lezen.

Een hooggevoelig kind geniet vaak van de kleinste dingen, maar kunnen ook uit het niets intens boos worden. Ze zijn snel ontroerd en reageren vaak uit intuïtie.

Ze zijn vaak perfectionistisch en onderschatten zichzelf vaak. Het perfectionisme kan gevaarlijk zijn, dit kan namelijk leiden tot faalangst.

Verassingen en veranderingen vinden ze vaak ook moeilijk, ze kunnen heel moeilijk omgaan met echt grote veranderingen, een wisseling van groep of een verhuizing bijvoorbeeld.

Categories: Gezondheid