Als je mensen op straat zou vragen wat hielspoor, ook wel Fanciitis Plantaris genoemd, zouden veel mensen denken aan een soort plant. Echter is dit een heel vervelende kwaal die voorkomt bij mensen.

Oorzaken

De oorzaak van deze klacht is een onnatuurlijke overmatige spanning op de peesplaat. Deze loopt vanaf je tenen naar de achterkant van je voet, het hielbeen. Het materiaal waar je peesplaat van is gemaakt lijkt een beetje op spierweefsel. Het is namelijk niet erg flexibel. Als hier normale krachten op komen die peesplaat dan gebeurt er niet zoveel en merk je er niets van. Echter als er onnatuurlijke krachten op komen ontstaan er scheurtjes in je peesplaat, vaak gebeurd dit op de zwakste plek, daar waar de verbinding zit van de peesplaat met het hielbeen.

De overmatige spanning die kan veroorzaakt worden dooor teveel sporten of hardlopen. Daarnaast kan je gewicht ook een boosdoener zijn. Verder kan het zijn dat je verkeerd loop, dan is er ook vergrote kans op teveel spanning. De leeftijd speelt ook een rol in dit verhaal. Als je ouder wordt dan wordt alles minder flexibel ook de peesplaat.

Symptomen

De hielspoor symptonen zijn als volgt: Het gaat om een stekende pijn bij de eerste stappen die worden gezet. Dus na een nacht slapen de eerste stap uit bed kan heel pijnlijk zijn aan de onderkant van de voet. Veel mensen met hielsppor ervaren vooral een stekende pijn. Naarmate je meer gaat bewegen worden de gewrichten wat warmer en zal de pijn dalen.

Verhelpen

Hielspoor is op een aantal verschillende manieren te behandelen. Omdat je de ene manier prettiger kan vinden dan de ander. Deze behandelingen kunnen al dan niet medisch zijn. Sommige manieren zijn er om meer de symptomen van deze kwaal te bestrijden. Anderen zullen meer de oorzaak van hielspoor wegnemen. Zoek wat bij jou het beste past.

  • Neem rust, zorg ervoor dat als je niet moet lopen je dat ook niet doet.
  • Doe rekoefeningen die je helpen om de peesplaat te versoepelen en de doorstroming beter te laten verlopen.
  • Het dragen van voetzolen om als je moet lopen de pijn te verminderen en te verlichten.
  • Een eventuele medische ingreep zou zijn een operatie waarbij de kalk wordt weggehaald
  • Let ook op de schoenen waar je mee loopt, is de zool niet heel dik denk dan na over de eerder genoemde inlegzooltjes

 

Denk je dat je hier last van hebt raadpleeg eerst een arts, deze kan je advies geven over de verschillende opties van behandling en wat hij denkt dat het beste is voor jou.

Categories: Gezondheid