Het nieuwe werken is werken waar, wanneer en hoe je dat wilt. Het gaat er niet meer om hoelang je op je werk aanwezig bent en of je al je uurtjes maakt. Het gaat erom wat je doet met je tijd en wat je uiteindelijk oplevert.

Flexibiliteit

Het houdt dus vooral in dat je flexibeler kan werken, op elke plek. In het park, in de trein, thuis, in een café, noem het maar op. Digitaal staat niets het nieuwe werken in de weg. Met een laptop ben je overal verbonden met kantoor en in veel gevallen werk je gewoon vanuit huis. Door het gebruik van draadloos internet en smartphone of tablets is alle informatie die je nodig hebt voor je werk overal en altijd te vinden. Omdat je niet meer op kantoor werkt wordt er een hoop zelfstandigheid van je gevraagd. De verleidingen liggen buiten kantoor natuurlijk op de loer. Maar als je efficiënt met je tijd omgaat, is het een hele plezierige manier om te werken.

Niet alleen voor kantoorwerk

Is het nieuwe werken alleen geschikt voor mensen op kantoor? Dit uitgangspunt is natuurlijk wel het gemakkelijkste omdat er op kantoor veel gebruik wordt gemaakt van een computer of laptop. Tegenwoordig worden mensen steeds vaker ingeruild voor machines of online middelen. Denk maar eens aan een onboarding app. Met deze app worden werknemers ingewerkt. Dit bespaart de werkgever tijd en geld. Maar het nieuwe werken houd meer in dan alleen dat. Het stelt de werknemer ook instaat om flexibeler met werktijden om te gaan en dat kan voor bijna iedere branche van toepassing zijn. Hier staat wel een goede planning tegenover en samenwerking binnen het team om deze planning rond te krijgen. We moeten natuurlijk wel ons werk en ons salaris verdienen.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van het nieuwe werken zijn dat je als werknemer meer zeggenschap hebt over het eigen werk. Door een beter afstemming van privé en werk wordt het gemakkelijker dit te combineren. Dit zorgt voor minder stress en voor meer werkplezier. Als er thuis kan worden gewerkt scheelt dit in reistijd en er kan buiten de spitsuren gereisd worden.

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden. Als er flexibel met werktijden wordt omgegaan kan dit voor een gevoel leiden dat je als werknemer 24 uur per dag bereikbaar moet zijn. Het is moeilijker om je werk af te sluiten dan wanneer je om 5 uur het kantoor uit loopt. Je check daardoor de hele dag je email, en beantwoordt elk WhatsApp bericht.
Dit is zeker niet gezond, bewaak de grens tussen werk en privé dus goed.

Bron: B&P.

Categories: Ondernemen