Steeds meer mensen kiezen ervoor om naar een mediator te gaan in plaats van naar de rechter of naar een advocaat. Maar wat is het verschil tussen een mediator en een rechter en advocaat? En wat is de functie van een mediator? Na het lezen van dit artikel wordt dat allemaal een stuk duidelijker!

Wat doet een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die 2 of meerdere partijen samen tot een oplossing wilt laten zoeken zonder dat daar strafrechtelijke gevolgen aan vast zitten. Hiervoor moeten beide partijen wel allebei vrijwillig naar een oplossing willen zoeken en niet op zoek zijn naar juridisch gelijk. Een mediator kan je inschakelen bij verschillende soorten conflicten, bijvoorbeeld bij een conflict met de buren of bij een conflict in een relatie. Bij een mediator traject is het altijd de bedoeling dat er een betere situatie uitkomt dan dat er was.

Een mediator is niet geschikt wanneer één van de partijen niet wilt meewerken of wanneer er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd waar iemand een uitspraak van de rechter voor wilt hebben.

Wat kost een mediator?

Een mediator is in vergelijking met een advocaat een stuk goedkoper. Gemiddeld kost een uur gesprek met een mediator 180 euro en vaak zijn er niet meer dan 8 gesprekken nodig. De kosten worden gedeeld waardoor de kosten vaak niet hoger komen dan 800 euro p.p.  De uur prijzen van een mediator kunnen verschillen omdat ze die zelf mogen bepalen.

Hoe weet ik welke mediator bij me past?

Een mediator uitzoeken kan best lastig zijn. Allebei de partijen moeten het eens zijn met wie de mediator wordt. Het verstandigst is om zelf 3 mediators te kiezen en de andere partij er een daarvan uit te laten kiezen.

Categories: Algemeen