Wat is de functie van een paardendeken?

Iedereen die wel eens paard heeft gereden zal het weleens zijn opgevallen, een paard met in de zomer een paardendeken om? Huh zal er waarschijnlijk toen gedacht zijn, en de vraag die dan vaak gesteld wordt is wat de functie van een paardendeken is?  In dit artikel zal er wat meer informatie gegeven worden over de functie van een paardendeken en waarvoor een paardendeken gebruikt wordt.

 

Als afkoeling

Zoals je misschien gemerkt hebt wanneer je een zwart shirt draagt, dat je shirt dan heel erg snel warm is. Dit is ook het geval bij donkerkleurige paarden, donkerkleurige paarden krijgen het snel warm en kunnen deze warme slecht kwijt. Een paardendeken kan dan gebruikt worden als vorm van verkoeling, want deze deken beschermt de paarden tegen de warmte van de zon. Ook is een bebost weiland en koel water een manier om er voor te zorgen dat de hitte zo dragelijk mogelijk is voor je paard, door middel van schaduw en koel water kan je paard namelijk de verkoeling opzoeken. Ook zou je het kunnen overwegen om af en toe je paard nat te spuiten wanneer het te warm voor ze wordt.

 

Tegen ongedierte

Naast dat paardendekens paarden beschermen tegen warmte, is het ook een manier van bescherming tegen insecten. In het voorjaar en in de zomer zie je vaak rond paarden allemaal vliegen, vliegen en een paardendeken kan dan dienen als vorm van bescherming.

 

Soort paardendeken

De paardendeken is er in twee varianten te vinden; met halsstuk en zonder halsstuk. Ook zie je dat er in sommige gevallen gebruik wordt gemaakt van een vliegenmasker om de irritatie van vliegen tegen te gaan. Wanneer je niet zeker weet voor welke deken je moet kiezen, dan moet je in acht nemen wat voor soort gewoontes je paard heeft. Is het een paard die veel in de wei is samen met (eventuele) andere paarden, of is het een paard die vaak in de stal zit. Wanneer je een paard hebt die veel tijd buiten besteed dn is het handig om de overweging te maken voor een extra halsstuk.

About Redactie2