In groeiende bedrijven ontstaan er steeds vaker nieuwe functies die ingevuld moeten worden om het bedrijf goed draaiend te houden. Doordat het bedrijf steeds verder uitbreidt, zullen er meer taken zijn die volbracht moeten worden. Een van de functies waar bedrijven en organisaties steeds vaker een beroep op doen is de zogenaamde projectcontroller. Wat een projectcontroller precies doet en hoe je de juiste persoon vindt die goed aansluit bij jouw bedrijf, lees je hieronder.

Waarom een projectcontroller nodig is
De financial controller en de business controller zijn meer bekende functies binnen een bedrijf, en deze worden steeds vaker toegevoegd met de projectcontroller.
Tegenwoordig komen en gaan veranderingen razendsnel. Het ene moment moeten er kosten gereduceerd worden omdat er sprake is van recessie, terwijl in tijden van economische groei juist ook de groei van het bedrijf wordt gestimuleerd.
Bedrijven zorgen dat ze snel kunnen aanpassen door projecten en de bijbehorende projectteams de leiding te geven, om zo op alle toekomstscenario’s voorbereid te zijn en snel te kunnen handelen. In bedrijven zijn projectleiders enorm belangrijk geworden en zij hebben vaak hulp van de projectcontrollers.

De taak van de projectcontroller
De projectcontroller is de rechterhand van de projectleider en beheert twee belangrijke projecten van het project: het budget en de planning. De projectcontroller moet dus het budget bewaken, de administratie bijhouden en een duidelijke visie hebben van de planning en de toekomstvisie. Een projectcontroller moet verschillende competenties bezitten om een echte toevoeging te zijn aan het bedrijf. Allereerst moet hij een financiële achtergrond hebben en precies te werk gaan. Er komen nog veel meer belangrijke competenties kijken bij deze rol zoals het hebben van een kritische visie, goed kunnen samenwerkingen in een team en goed kunnen anticiperen.

Hoe vind je iemand voor je bedrijf
Vaak valt zelf te beslissen hoeveel taken je de projectcontroller geeft. Zo kun je ervoor kiezen om de projectcontroller zich vooral bezig te laten houden met het budget en de planning vooral over te laten aan de projectplanner. Ook kun je zelf kiezen wat voor eisen je aan de mogelijke kandidaten van deze functie stelt, om zo voor een aanwinst voor het bedrijf te zorgen. Verschillende bedrijven, bijvoorbeeld bedrijven in Groningen en het noorden van Nederland, kunnen vacatures plaatsen, “Vacature projectcontroller Groningen”, om op deze manier de juiste mensen te vinden die passen binnen het bedrijf.

Categories: Blog