De zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden. Van een hittegolf kijken we al lang niet meer op, ook niet als deze weken aanhoudt, of meteen weer gevolgd wordt door de volgende warme periode. De zomer, dat lijkt synoniem te zijn geworden voor zweten. Zijn er dingen die je zelf kunt doen om de temperatuur in ieder geval binnenshuis een beetje binnen de perken te houden?

Zorg dat het niet naar binnen komt

De beste manier om de hitte binnen je huis aan te vallen, is door buiten te beginnen. Wat niet naar binnen komt, hoef je tenslotte ook niet te verhelpen. Zorgen dat er minder warmte van buiten naar binnen komt kun je op verschillende manieren doen. Zorg allereerst voor goede zonwering voor ieder raam, en gebruik deze ook consequent. Zo kun je al een boel hitte buiten houden. Heb je een huis met een tuin? Denk dan ook eens aan beplanting die een deel van de warmte tegen kan houden. Een boom, geplaatst op de juiste plek, kan aardig wat schaduw geven en de temperatuur met enkele graden omlaag brengen. Het is sowieso beter om je tuin van veel beplanting te voorzien, aangezien een betegelde tuin de warmte alleen maar extra vasthoudt. Door de temperatuur om je woning wat lager te houden, kun je door ook binnen profijt van hebben.

Iets anders waar je op moet letten, is het gesloten houden van je ramen. Door een open raam kan veel warmte naar binnen komen. Een handige stelregel is dat je je ramen alleen open moet doen op een moment dat de temperatuur buiten lager is dan binnen. Zo voorkom je dat er warmere lucht dan je binnen hebt naar binnen komt stromen. Vaak komt dit erop neer dat je je ramen tussen 8 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds maar beter dicht kunt houden.

En als de hitte al binnen is?

Hoe goed je ook je best doet, als het langere tijd erg warm blijft slaat de warmte vanzelf een keer naar beneden. Zijn er dan nog dingen die je kunt doen?

Zeker! Een simpele ventilator kan de temperatuur niet laten dalen, maar voor je gevoel wel wat verkoeling geven als je je in de luchtstroom bevindt. Om de warmte echt uit je huis te krijgen, heb je een airco unit nodig in iedere ruimte die je wilt koelen. Veel mensen kiezen om bijvoorbeeld de slaapkamer en de woonkamer op deze manier koel te houden, of laten er eentje plaatsen op zolder als de temperaturen daar niet te houden zijn. Een airconditioning kopen is de enige manier om een eenmaal opgewarmd huis weer af te laten koelen, terwijl de temperaturen buiten nog steeds hoog liggen.

Categories: wonen