Een plafond kennen we natuurlijk allemaal wel, het is de onderkant van een ruimte die erboven zit en helpt deze door middel van een stuk materiaal om afgesloten te worden. Nu bestaat er ook zoiets als een systeemplafond, dit is een plafond die een ruimte creëert tussen de bovenliggende vloer en het plafond door middel van plafondplaten. Dit zorgt ervoor dat er verschillende dingen geplaatst kunnen worden in de ruimte die ontstaat. In deze blog gaan we hebben over de voordelen, waarop je moet letten bij de aanschaf en hoe je een systeemplafond kan monteren en plaatsen.

 

Wat zijn de voordelen van de verschillende plafonds?

 

Een systeemplafond kan ervoor zorgen dat de akoestiek in een ruimte wordt bepaald. Hiermee bedoelen we dat het plafond ervoor kan zorgen dat bepaalde geluiden van boven af of van in de desbetreffende ruimte worden geremd. Zodat er niet een weerkaatsing is van harde geluiden of er een ongewenst geluid komt mocht het een holle ruimte zijn.

 

Zoals eerder al genoemd is de ruimte die ontstaat tussen het plafond door de plaatsing van een systemplafond handig om bijvoorbeeld, kabels voor elektriciteit te verbergen. Zo kan je het mooi wegwerken en is er voor bezoekers en jezelf niks zichtbaar waar je last van kan hebben.

 

Het plafond is zo in gedeeld dat je zelf kan kiezen waar je verlichting zou willen hebben. Dit is fijn als je in een kantoorruimte het plafond plaatst want dan kan je de zelf bepalen waar je de lichten plaatst zodat je de beste sfeer creëert voor een optimale werkdag.

 

Door het materiaal dat wordt gebruikt om een plafonplaat te maken en de manier waarop hij bevestigt wordt in de kamer waar jij graag wilt, is het een goedkope manier om toch veel toevoeging te hebben. Het kan namelijk allemaal bevestigd worden voor weinig geld.

 

En nog een laatste voordeel van een systeemplafond is dat het makkelijk vervangbaar is mocht een plaat breken. De plafondplaten zijn namelijk per stuk te vervangen. Het plafond hoeft dan niet volledig open gemaakt te worden. De kapotte plaat wordt eruit gehaald en wordt eenvoudig vervangen door een nieuw plaat.

 

Waar moet je opletten als je ze aanschaft?

 

Er zijn een aantal verschillende soorten systeemplafonds die je kan kopen.

Zo heb je de brandvertragende plafonds, deze zorgen ervoor dat als er brand mocht ontstaan het vuur er langer over doet om zich te verspreiden. Dit plafond zorgt dus voor extra veiligheid.

 

Er bestaat ook zoiets als een vochtbestendig systeemplafond. Deze wordt vaak geplaatst in ruimtes waar een zwembad aanwezig is of op een sportschool. Dit is omdat in deze ruimtes de luchtvochtigheid erg hoog is.

 

Dan is er ook nog een stootbestendig systeemplafond. Bij dit plafond wordt er rekening gehouden dat er wel eens iets tegen een plafond aan kan komen. Denk hierbij aan een bal in een sporthal als er zaalvoetbal gespeeld wordt. Het plafond kan natuurlijk niet meteen uit elkaar vallen als hij geraakt wordt door een bal.

Categories: Algemeen