Als je erachter komt dat je tot die twee of drie procent van de samenleving behoort die een IQ heeft van boven de 130, dan vallen er ineens veel puzzelstukjes op hun plek. Hoogbegaafdheid betekent dat je anders bent, meer intens en sneller dan de rest. Hoogbegaafden lopen regelmatig tegen problemen aan op het werk. In dit artikel zetten we uiteen waar je tegenaan kan lopen nadat je erachter komt dat je hoogbegaafd bent.

Hoogbegaafden hebben een andere manier van denken

Doordat hoogbegaafden sneller denken dan andere mensen leggen ze sneller verbanden en slaan ze soms denkstappen over. Prikkels worden meer intens ervaren en hierdoor vallen details sneller op. Over het algemeen voel je je anders dan de rest, maar ook de samenleving ziet je al snel als de rare eend in de bijt. Je past niet in het standaard systeem waarin de rest functioneert en hierdoor doe je je best om je over te compenseren om er toch bij te horen. Dit alles heeft vergaande gevolgen als je ouder wordt en vaak niet lekker in je vel zit doordat je het idee hebt niet begrepen te worden door je omgeving en de meeste hoogbegaafden hebben ook niet de juiste werkplek waardoor ze vaak uiteindelijk in een burn out of bore out belanden.

Hoogbegaafdheid en werk

De problemen waar je als hoogbegaafde tegenaan kan lopen op de werkvloer zijn dat ze vaak nooit geleerd hebben om door te zetten. Doordat alles je gemakkelijk afgaat gedurende de jaren weet je niet wat je moet doen zodra het moeilijker wordt of een keer tegenzit. Dit zie je al vaak met opleidingen, de meeste hoogbegaafden zijn vele studies begonnen, maar hebben er geen een afgemaakt. Vaak komt iemand die hoogbegaafd is terecht in een eenvoudige baan waarin ze hun passie en talent niet in kwijt kunnen. Vaak heb je als hoogbegaafde meer kennis dan je manager en dat is niet leuk voor beide. Je merkt dat je je ei niet kwijt kan en dat diegene waaraan je verantwoording moet afleggen niet de slimste is. Of je ziet vele oplossingen die je manager niet ziet of niet wilt zien, omdat hij denkt dat je zijn werk daarmee ondermijnt of dat dit ver boven je functie ligt. Vaak ben je als hoogbegaafde een stuk eigenzinniger dan je collega’s die zich aan de regels houden en dat levert vaak nogal wat scheve gezichten op.

Geschikt werk voor hoogbegaafden

Een werkomgeving die geschikt is voor iemand die hoogbegaafd heeft een hoge graad van autonomie. De banen die het meest geschikt zijn vinden zich vaak aan de rand van organisaties. Zo kan je je talenten en passie benutten, zonder dat je volledig in het middelpunt staat en waarbij je out of the box kan denken. Dit zijn vaak functies binnen de ICT, strategie, projectmanagement, adviseursrollen en quality control. Wat uiteindelijk het meeste lijkt te passen bij een persoon die hoogbegaafd is een eigen onderneming of als ZZP’er aan het werk gaan. Hierbij kan je volledig zelf je beslissingen nemen zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Categories: Opleiding