Misschien heb je er wel eens van gehoord: een waterpomp. Dit is precies wat de naam duidelijk maakt. Het is een pomp die water van de ene plek naar een andere plek. Alleen is het zo simpel? In dit artikel wordt de waterpomp onder de loep genomen.

Wat is een waterpomp precies?

De waterpomp is eigenlijk een verzamelnaam voor een brede groep producten. Een waterpomp bestaat uit een systeem die druk opwekt om het water te verplaatsen van punt A naar punt B. Alleen kan dit voor verschillende doeleinde zijn. Het zou er bijvoorbeeld voor kunnen zijn om water weg te werken, als er bijvoorbeeld iets onder water staat. Het zou ook gebruikt kunnen worden voor het aanvoeren van water. Dit kan zo iets makkelijks zijn als een zwembad vullen met water, maar ook zorgen dat er water bij je huis komt zodat je kunt douchen en je tuin kunt sproeien.

Het is dus zo dat een waterpomp verschillende doeleinde kan hebben. Zo kan het er dus voor zorgen dat er water wordt weggewerkt en dat het aangevoerd. Daarnaast kan het ook zorgen voor circulatie. Dit is bij een CV pomp het geval.

Verschillende soorten waterpompen

Zoals duidelijk is gemaakt in de vorige paragraaf heeft een waterpomp meerdere doeleinde. Hiervoor worden ook verschillende soorten waterpompen gebruikt. De waterpomp werking hangt van het type waterpomp af.

Dompelpomp: Wanneer je te maken hebt met wateroverlast of wil je gewoon dat iets leeg gepompt wordt? Dan kun je hiervoor het best een dompelpomp gebruiken.

Bedreiging pomp: Dit is een zelf aanzuigende pomp die vooral gebruikt wordt om een tuin/gazon te besproeien.

Hydrofoorpomp: Dit is ook een zelf aanzuigende pomp die vooral wordt ingezet voor drukverhoging.

Bronpomp: Deze pomp wordt in een bron geplaatst, zoals bijv. een grondwaterput, van waaruit deze pomp het water onder een hoge druk kan verpompen door de persuitgang.