Hygiëne in de horeca is ontzettend belangrijk, consumenten die gaan eten bij een restaurant waar de hygiëne niet goed verzorgd wordt lopen kans op een voedselvergiftiging of allergie aanval. Horecagelegenheden waar dit vaak bij voorkomt lopen kans om tegen een grote boete aan te lopen, of erger, een verplichte sluiting. Bedrijven moeten zich daarom aan de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) houden om het complete proces goed in kaart te brengen, het NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) controleert hier streng op.

De inrichting van de keuken

De inrichting heeft veel te maken met de voorwaarden van hygiëne, de gerechten moet op de juiste manier kunnen worden bereid en opgeslagen kunnen in een voorziening met de vereiste producttemperatuur, zoals een horeca koelkast of vriezer. Omdat keukens met veel verschillende soorten producten werken moeten de keukens snel en gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden, daarom worden veel apparaten en werkruimtes gemaakt van RVS (Roest Vrij Staal), dit materiaal is makkelijk schoon te maken en kan niet roesten.

De inrichting van de keuken moet ook effectief zijn, zo moeten er genoeg werkruimtes beschikbaar zijn om hygiënisch te blijven werken, u wilt immers niet op dezelfde plek de kip en de groente bereiden (tenzij er tussendoor een grondige schoonmaak plaatsvindt). Ook moeten er genoeg wasbakken, ventilatoren en afzuiginstallaties ter plaatse zijn.

Voor elk bedrijf een eigen plan

Elk soort horecabedrijf heeft in principe een eigen hygiënecode (hierin staat het HACCP beschreven). Een bakkerij heeft dus andere richtlijnen dan een poelier. Hier moet uw bedrijf op ingesteld worden, ook moet u of uw personeel gemakkelijk en effectief de HACCP formulieren kunnen invullen. Dat wordt meestal gedaan op papier, veel mensen vinden dit echter niet meer van deze tijd, daarom hebben meerdere bedrijven een eigen HACCP software ontwikkeld waarin de HACCP kan worden bijgehouden.

Kruisbesmetting en allergenen

Kruisbesmetting kan funest zijn voor uw bedrijf. Kruisbesmetting betekent dat er ziekmakende bacteriën van het ene product op de andere is gekomen, bijvoorbeeld zoals we eerder al noemden: kip op groente. Buiten voedselvergiftiging moet u ook rekening houden met allerlei allergenen. Een allergeen is een stof die allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Als iemand een bepaalde stof in zich neemt kunnen ze zeer ziek worden, of erger. Het is dus zeer belangrijk om alle soorten producten en allergenen van elkaar te scheiden en om alle werkplekken zeer schoon te houden. Met goed gebruik van uw hygiënecode en het houden aan alle richtlijnen van de HACCP kan u voorkomen dat iets dergelijks plaatsvindt.

Categories: wonen