Er is veel veranderd binnen het MBO. Vanaf 1 augustus 2016 moeten MBO scholen gaan werken met nieuwe kwalificatiedossiers. Veel mbo scholen zijn hier nu druk mee of al geweest. Voor veel scholen is dit een groot proces. Niemand weet of alles op tijd klaar is, waardoor de studiekiezer goed kan worden bediend. Vorig jaar kon de studiekiezer kiezen uit een lijst van 600 verschillende MBO opleidingen en vanaf 1 augustus zijn dat er nog maar 175. Bijna alle opleidingen krijgen een andere naam, die volgens de overheid duidelijker moet zijn voor de studiekiezer, de MBO school en de werkgever. Veel opleidingen vallen ook onder een ander opleidingsdomein.

Een site waar alle erkende mbo opleidingen te vinden zijn is MBOstart.nl. Hier staan alle opleidingen volgens de officiĆ«le kwalificatiedossiers op. Zij zien mbo scholen nu flink worstelen met de aanpassingen in de mbo kwalificatiedossiers en zijn erg benieuwd of de herziening het gewenste resultaat gaat opleveren. Het is heel goed dat er meer overzicht komt, want qua keuzes en opleidingen in het MBO is het een oerwoud, maar bij deze wijzigingen kunnen ook grote vraagtekens worden geplaatst. De laatste jaren is er al vreselijk veel veranderd in het MBO. Deze wijzigingen konden de ROC’s en andere MBO instellingen vaak al niet volgen. Regelmatig kom je hierdoor incorrecte gegevens tegen in studiekeuze-materiaal van MBO instellingen en op verschillende studiekeuze-websites. Dat instellingen soms de draad kwijt zijn is misschien niet zo erg, maar dat studiekiezers hierdoor hun studiekeuze op foutieve informatie baseren is veel erger! En dan vergeten wij nog de werkgever, die totaal niet meer weet welke MBO opleiding zijn sollicitant heeft gevolgd.

Sommige opleidingen hebben in 10 jaar tijd al 5 keer een naamswijziging ondergaan, hebben verschillende keren een ander opleidingsnummer (Crebocode) gekregen of hebben al meerdere opleidingsdomeinen gezien. Veel opleidingsnamen gaan per 1 augustus 2016 maar met 1 letter veranderen. Dat lijkt misschien een kleine wijziging, maar als dit niet wordt doorgevoerd in de honderden systemen van scholen en websites is zo’n opleiding voor de studiekiezer niet meer te vinden. Daarnaast zijn sommige opleidingen in een merkwaardige categorie ingedeeld. Zo is de opleiding Danser onder het domein Zorg en Welzijn te vinden en de opleiding Fashion design in het domein Handel en Ondernemerschap. In dat laatste domein zou je juist een opleiding als Vestigingsmanager groothandel verwachten, maar die staat onder Economie en administratie. Gaan wij hiermee het MBO verbeteren? Wij wachten af!

Categories: Ondernemen