Platte video kijken is hopeloos verouderd, tegenwoordig kijken we video in 360 graden. Met de toename van VR headsets en VR houders voor smartphones groeit de vraag naar goede VR video enorm. Er zijn verschillende onderwerpen die zich uitstekend lenen voor 360 video zoals muziek video’s, theaterproducties en virtuele tours. Je hebt daarbij wel een speciale camera nodig en een andere wijze van bewerking. Hoe Virtual reality video laten maken in zijn werk gaat kun je op deze pagina lezen.

VR video camera

Het goede nieuws is dat je voor minder dan 100 euro een VR video camera kunt kopen, het slechte nieuws is de beperkte beeldkwaliteit van deze budget camera’s. Voor een acceptabel 360 beeld stellen we 4K als minimum. Waarom zo hoog? VR video wordt als een cilinder of bol om de kijker heen geplaatst, er is veel meer beeldinformatie nodig dan bij een platte video.

VR video script schrijven

Niet elke productie heeft een compleet uitgeschreven script nodig, het is wel handig om een storyboard of shotlist te hebben. Planning vooraf is juist bij 360 video van groot belang omdat alles in beeld komt. Je kunt niets verbergen in het shot, en je hebt vaak maar één kans om het goed te doen. Zorg dat jouw planning helemaal op orde is voor je begint met filmen, anders kun je heel veel problemen en frustratie verwachten op de locatie.

VR video laten filmen

De 360 camera is een stukje technologie, bij een camera gaat het niet om het apparaat maar wie er achter staat. Of in het geval van 360 camera’s eronder of een straat verder. Het valt flink tegen om de cast en crew te verbergen als je alles om je heen zult vastleggen. Hoe ga je om met microfoons of lampen? Waar staat de regisseur eigenlijk? Een VR video laten maken is een specialistische klus welke een andere discipline vergt dan normale video.

VR video laten monteren

We hebben een kwalitatief hoogstaande camera gehuurd, de opnames zijn goed verlopen, en nu? Een professionele video moet gemonteerd worden, ook hier zijn de regels compleet anders dan bij traditionele video. Bij normale videoproducties kun je kiezen uit verschillende shots en camerastandpunten, dat is met 360 video niet mogelijk. Je kunt niet elke seconde van beeld wisselen, dan is de oriëntatie van de kijker verdwenen. En waar plaats je eigenlijk de titels in beeld als je overal kunt kijken?

VR video laten publiceren

Je hebt eindelijk jouw prachtige VR video laten maken, maar hoe kan jouw publiek deze 360 video zien? Gelukkig kun je VR video uploaden naar YouTube, Facebook en Vimeo, de drie grootste video platformen. Je kunt de VR video ook in een speciale app laten verwerken, eventueel met een mooi menu en interactieve elementen. Je kunt de video aanbieden in combinatie met een speciale VR viewer met opdruk om zo een complete ervaring aan te bieden. Kortom, je kunt alle kanten uit(kijken) met VR video.

Ben jij enthousiast geworden over de mogelijkheden van VR video? Neem dan contact op met een specialist in 360 producties en informeer eens naar de mogelijkheden en tarieven voor een VR productie.

 

Categories: Technologie