Het is belangrijk om haast te maken als medische situaties ernstig zijn. Soms kan het lastig in te schatten zijn of een situatie levensbedreigend is of dat het toch wel meevalt. Voor allerlei medische situaties bestaan gelukkig allerlei manieren om alarm te slaan zodat de acute zorg die nodig is snel op gang komt.

 

De huisartsenpost

De huisartsenpost vangt verreweg de meeste gevallen van acute zorg op. In zo’n negentig procent van de noodgevallen kunnen huisartsen op de HAP je al helpen. Of het nou gaat om een flink sportongeluk of om een snee die vrij diep lijkt te zijn. De huisartsenpost staat voor patiënten klaar buiten de reguliere kantoortijden. Het is wel handig om, voordat je richting de post vertrekt, even te bellen dat je eraan komt. Zo kunnen huisartsen zich voorbereiden en krijg je tijdens het telefoongesprek eventueel al de nodige instructies te horen.

 

Spoedeisende hulp

Mocht de huisartsenpost de situatie als te ernstig inschatten, dan wordt de patiënt doorgestuurd naar de spoedeisende hulp. In 2016 vonden er zo’n twee miljoen bezoeken aan de SEH plaats. Het aantal patiënten die voor een ziekte of aandoening naar de spoedeisende hulp kwamen is in de periode 2006 tot en met 2016 toegenomen. Terwijl het aantal bezoeken die met letsel te maken hadden, juist afnamen. 

 

112

Bij een zwaar ongeluk of plotseling ziektebeeld kan 112 gebeld worden. Dit noodnummer werkt in heel Nederland. Na het bellen word je doorverwezen naar de politie, de brandweer of de medische afdeling. De locatiegegevens en het mobiele nummer zijn bekend bij de telefooncentrale. Op die manier weten de zorgverleners precies waar jij je bevindt. Zij zullen de situatie inschatten en bepalen of er een ambulance gestuurd moet worden. Deze zal in een levensbedreigende situatie binnen vijftien minuten arriveren. In een minder bedreigende situatie assisteren zij de patiënt binnen een half uur. 


De alarmknop

In sommige situaties is de patiënt niet in staat om via de telefoon alarm te slaan en is er niemand in de buurt om de dokter of 112 te bellen. Dan biedt personenalarmering uitkomst. Het alarm kan gedragen worden om de nek als een ketting en bevat een knop die makkelijk in te drukken is. Zorgverleners haasten zich vervolgens naar de patiënt toe om snel zorg te verlenen. Naast het feit dat de zorg snel geleverd kan worden, is het voor diegene met de ketting om een fijn idee dat hij of zij alsnog alarm kan snel ondanks dat hun penibele situatie.

Categories: Gezondheid