Ik ben getrouwd, hoe kan ik gaan scheiden?

Als je in het huwelijksbootje stapt, hoop je natuurlijk dat dit de rest van je leven zal blijven duren. Helaas is dat niet altijd het geval. Soms is een scheiding niet meer te voorkomen. Hoe regel je een scheiding? Door een huwelijk zijn jij en je partner op meerdere manieren aan elkaar verbonden. Een huwelijk is een juridische overeenkomst. Wanneer je dit huwelijk wil ontbinden, dien je daarom dan ook een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht in te schakelen. Het inschakelen van een advocaat is verplicht. De scheiding moet namelijk aangevraagd worden bij de rechtbank, en een advocaat is de enige bevoegde die dit kan doen. Daarnaast kan een advocaat helpen om de praktische zaken te regelen, zoals het verdelen van de spullen en een regeling op papier zetten. Hier ben je niet verplicht om een advocaat voor in te schakelen, een mediator volstaat ook. Wanneer jij en je ex-partner nog op goede voet met elkaar omgaan, is het inschakelen van een derde onafhankelijke partij niet nodig.

Ik heb een geregistreerd partnerschap, hoe kan ik scheiden?

Wanneer je hebt gekozen voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk, kan je scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Beide partijen moeten het eens zijn met het beëindigen van het geregistreerde partnerschap. Vervolgens wordt er een verklaring opgesteld, die door beide partijen ondertekend moeten worden. Daarnaast moet deze verklaring ook door enkele advocaten en notarissen ondertekend worden. Deze verklaring wordt ingediend bij de burgerlijke stand. Wanneer jullie samen minderjarige kinderen heeft, verloopt de procedure hetzelfde als bij een echtscheiding na een huwelijk. 

Ik heb een relatie zonder dat dit juridisch is vastgelegd en ik wil scheiden

Wanneer je een relatie hebt zonder dat dit officieel is vastgelegd, hoef je bij een scheiding niks te regelen. Er zijn geen juridische zaken aan vooraf gegaan, dus de tussenkomst van een advocaat of een rechter is niet noodzakelijk. Wanneer jullie samen kinderen hebben, is de procedure iets anders. Het is dan wel verstandig om een mediator of een advocaat in te schakelen, aangezien de omgangsregeling met betrekking tot de kinderen vastgelegd moet worden. 

 

Categories: BlogLifestyle