Als je een zwembad in je tuin hebt, zul je wel weten dat je je zwembad goed moet onderhouden en regelmatig moet schoonmaken. Maar ook al doe je dit nog zo goed, het kan iedereen een keer overkomen dat er zich een probleem voordoet. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een lekkage, troebel water of vervelende geurtjes. Wil je graag weten hoe je dit probleem kunt oplossen? Dat vertellen we je in deze blog!

Gekleurd of troebel water

Een veelvoorkomend probleem bij zwembaden is gekleurd of troebel water. Om erachter te komen wat je hier het beste tegen kunt doen, is het belangrijk om goed te kijken naar het water. Is het water groen of bruin? En is het water troebel of juist helder? Is de bodem glad? Als er sprake is van groen water met een gladde bodem, kan dit komen door algen of door slechte desinfectie. Controleer dan de pH-waarde en voeg chloor toe aan het water. Bij groen, helder water kan er sprake zijn van ijzer of koperoxide. Dit kan op dezelfde manier worden opgelost. Hetzelfde geldt voor zwart-bruin of bruin troebel water. Troebel water met witte kalkafzetting kan worden opgelost door de pH-waarde, de temperatuur, de hardheid en de alkaliniteit te meten en eventueel te corrigeren. Bij bruin water is er sprake van ijzeroxide of bruine alg en dan kun je het bad leegpompen, schoonmaken en weer vullen met leidingwater.

Schuimend water

Is je water niet gekleurd, maar wel schuimend? Dan heb je misschien iets te veel anti-alg gebruikt. Ook kan het zijn dat je te veel reinigingsmiddelen hebt gebruikt. Pomp het zwembad dan gedeeltelijk leeg en vul het bij met vers leidingwater.

Zwembad lekkage

Een zwembad lekkage kun je vaak laten repareren door een professional. Een specialist kan namelijk precies onderzoeken waar de lekkage zit en wat de oorzaak hiervan is. Een zwembad lekkage repareren is dus iets wat je het beste kunt overlaten aan een specialist. Misschien zit er wel een gat in de folie, of een scheur in de betegeling. Een lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen door kleine scheurtjes in de pompen, filters of skimmers. Deze kunnen ook scheef gaan zitten door langdurige druk van het water, waardoor er een lekkage kan ontstaan. Hetzelfde geldt voor als er slijtage toeslaat bij de openingen waar de verlichting is geplaatst. Ook kunnen de leidingen die van de pompinstallatie naar het zwembad lopen gaan slijten waardoor ze minder sterk worden. Deze kunnen op de lange termijn gaan scheuren en lekken.

Categories: wonen