Vechtstop, gezond of gevaarlijk?

Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die bij vechtsporten negatieve associaties krijgen. Ze vinden dat het vooral om agressiviteit en geweld draait en denken daarom dat andere sporten beter zijn. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dan echter juist weer dat vechtsporten ontzettend gezond is. Niet alleen maar om je hoofd leeg te maken en omdat je vrijwel alle spiergroepen belast, maar ook omdat het de ideale manier is om af te vallen. Er zijn weinig sporten waar je zo eenvoudig van afvalt als bijvoorbeeld kickboksen. Bokshandschoenen kopen dan maar? Of zijn vechtsporten tóch een beetje gevaarlijk?

Vechtsporten zijn gezond
Dat vechtsporten gezond zijn, staat als een paal boven water. Er zijn dan ook weinig mensen die daar aan twijfelen. Niet alleen lichamelijk is een vechtsport heel goed voor. Ook het mentale gedeelte werkt voor heel veel mensen genezend. De stress die je in het dagelijkse leven ervaart of de boosheid door je werk of school, kun je er op een boksbal natuurlijk heerlijk uitslaan. Vechtsporten zijn bij uitstek geschikt om jezelf even helemaal uit te leven en alle woede en agressie er op een legale manier uit te gooien. Daarnaast is het natuurlijk simpelweg heel gezond voor je lichaam. Wanneer je af wilt vallen, kun je beter zo snel mogelijk bokshandschoenen kopen en je inschrijven bij een sportschool in de buurt.

Maar is het dan helemaal niet gevaarlijk?
Natuurlijk komen er wel bepaalde risico’s kijken bij vechtsporten. Je hebt een grote kans op blessures, al is die kans bij wedstrijden natuurlijk veel groter dan wanneer je enkel trainingen en lessen volgt. In het laatste geval ben je namelijk simpelweg trainingsmaatjes en ga je niet zo tekeer als in een officiële wedstrijd waarin het enige doel van je tegenstander is om jou naar de grond te krijgen. Toch is de kans op een blessure bij vechtsporten iets groter dan bij andere sporten. Ook bij sporten als voetbal, volleybal en tennis kun je echter heel vervelende blessures oplopen. Het vervelende bij vechtsporten is dat er bovengemiddeld veel hoofdblessures voorkomen en dat is natuurlijk een stuk vervelender dan een pijnlijke enkel.

About Redactie2