De horeca is een leuke branche om in te werken, maar het is ook zwaar, letterlijk en figuurlijk. Er wordt veel van je verwacht en jij bent het visitekaartje van het bedrijf. Er ligt dus een redelijke druk op je schouders. Op een gemiddelde werkdag in de bediening gebeurt er veel en jij moet overal alert op zijn. Ben jij nieuw in de horeca en wil je het vak graag leren? Lees dan de onderstaande tips.

Weet wat er op de kaart staat

Er staat niks zo klungelig als personeel dat niet weet wat er verkocht wordt. Tuurlijk verwacht niemand dat jij de volledige kaart uit je hoofd kent, maar het is wel makkelijk om te weten wat het meest besteld wordt. Probeer dus om dit zo snel mogelijk in je hoofd te hebben zitten. Weet je iets niet? Voel je niet bezwaard om het te vragen aan collega’s. In de horeca heb je te maken met dieetwensen en allergieën. Er is niks zo erg als een van de gasten afgevoerd zien worden, omdat jij niet wist dat er pinda’s in het gerecht verwerkt waren. 

Ken het kassasysteem

Het werkt het snelst als je snel weet hoe het kassasysteem in de horeca in elkaar zit. Het is handig om te weten hoe je gerechten toevoegt of eraf haalt als je een foutje hebt gemaakt. Ook is het weten hoe je moet afrekenen een handig iets. Het voorkomt dat er kasverschillen ontstaan en dat de klant te veel of te weinig betaalt.  

Blijf lachen

Ondanks dat de paniek steeds grotere vormen aan begint te nemen in je hoofd, is het belangrijk om te blijven lachen. De paniek uit je achter de schermen bij je collega’s. Gasten hoeven hier geen last van te hebben. Vaak helpt het wel als je eerlijk bent. Als dingen niet helemaal soepel lopen omdat het je eerste werkdag is, hebben gasten hier vaak wel begrip voor. Leg dit dus vriendelijk uit en zorg dat ze altijd met een tevreden gevoel de zaak verlaten. 

Werkgever in de horeca

Tip: ben jij een werkgever in de horeca? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen binnen je bedrijf. Naast een goede onboarding en kennismaking met de andere collega’s kan ook een feestelijke aftrap niet ontbreken. Een bedrijfsuitje in Amsterdam is daar een perfect voorbeeld van. Onze hoofdstad heeft voor iedereen iets te bieden, of dat nou een kroegentocht is of een rondvaart in een sloep.