Het jaar 2019 is al bijna begonnen. Dit betekent ook dat mensen massaal weer goede voornemens gaan aannemen. Een van de populairste voornemens is meer gaan sporten. Daarom zitten alle sportscholen zo vol in de maand januari. Echter laten veel mensen deze voornemens na een korte periode vallen, zonde. Er voor kiezen om naar de sportschool te gaan en een beter fysiek opbouwen is een goede keuze en eentje die veel meer mensen zouden moet maken. De grootste reden dat mensen zo snel stoppen met hun sportschool avontuur is omdat ze niet snel genoeg resultaat zien of hun oude behoeftes niet kunnen afzweren. In dit artikel vind je een aantal tips waardoor je efficiënter gaat sporten.

Een sportschema

Met de hulp van een sportschema kan je meer gestructureerd sporten. Maak voor met jezelf afspraken op welke dagen je gaat sporten bijvoorbeeld. Begin rustig aan zodat je je lichaam kan ontwikkelen en zodat je makkelijk gewend raakt aan je oefeningen. Wanneer je langere tijd sport kan je vaker in de week gaan sporten. Op deze manier raak je ook minder snel vermoeid na een week sporten en houd je langer de motivatie om door te gaan.

Ook is het handig om een schema te maken van oefeningen. Ga voor jezelf na welke lichaamsdelen je graag wilt versterken en wat je doel is. Aan de hand van deze conclusies kan je door een sportinstructeur een schema laten opstellen. Wanneer je sportschool deze mogelijkheid niet biedt kan je ook online zelf op onderzoek uit gaan. Er zijn veel tips te vinden over welke oefeningen het beste zijn voor een bepaalde spiergroep.

Let op de voeding

Voeding en sporten gaan nauw samen gepaard. Veel mensen denken dat ze er met alleen sporten al zijn, maar zonder de juiste voeding wordt het nog steeds een moeilijke klus. Wanneer je bijvoorbeeld spiermassa wilt opbouwen is het essentieel om veel eiwitten te eten. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor het opbouwen van extra spierweefsel. Ook voor conditie sporters zoals hardlopers zijn eiwitten belangrijk. Na lang lopen wordt het spierweefsel beschadigd en zijn eiwitten opnieuw nodig om dit te herstellen. Eiwitten zijn voornamelijk terug te vinden in kip, ei en kwark. Deze stoffen vind je ook in speciale eiwitshakes. Deze zijn handig om makkelijk veel van deze stof binnen te krijgen. Je kan het ook nemen als aanvulling op je huidige dieet

Wanneer je wilt afvallen is het juist weer belangrijk om te letten op je calorieën. Calorieën vind je in alle voeding terug maar verschilt toch zeer bij ieder product. Het is aan te raden om te minderen of te stoppen met calorierijke producten zoals chocolade of snoepgoed en meer te werken met caloriearme producten zoals groentes en/of voedingshakes.

Let er wel op dat in beide gevallen een gevarieerde voeding belangrijk is.

Supplementen

Wanneer je je resultaten een boost wilt geven kan je gebruik maken van supplementen. Deze kunnen helpen bij het sneller massa of spierweefsel opbouwen. Ook kunnen deze bijdragen bij een sneller spierherstel zodat je minder last hebt van spierpijn en weer sneller aan de slag kunt. Creatine zorgt er bijvoorbeeld voor dat de spieren meer kracht hebben. Klik hier om te leren over creatine.

Categories: Sport