Als ondernemer kom je vaak in de situatie dat je een debiteur hebt die niet aan het openstaande bedrag kan voldoen. Natuurlijk heel vervelend aangezien het invloed kan hebben op de cashflow van je bedrijf en het kan ervoor zorgen dat kleinere bedrijven bijvoorbeeld hun eigen openstaande facturen of hun salarissen van hun werknemers niet kunnen betalen. Je kan een incassobureau inschakelen om te proberen op een wat meer dwingende manier je geld toch te krijgen, soms kan het bedrijf dit gewoon niet in één keer doen en dan is een betalingsregeling een prima oplossing. Een incassobureau uit Den Bosch geeft wat tips over het afspreken van een betalingsregeling.

Voordelen van een betalingsregeling

De reden van het niet betalen door de debiteuren is vaak gewoon simpelweg het feit dat ze op dat moment het bedrag niet in één keer kunnen betalen of kunnen missen, misschien dat ze zelf ook last hebben van niet betalende debiteuren. Vaak zijn die bedrijven blij dat ze een betalingsregeling kunnen treffen, omdat zij het ook vervelend vinden niet in één keer te kunnen betalen. Het is voor de crediteur zelf natuurlijk ook commercieel verstandiger om een betalingsregeling af te spreken in plaats van de hele betaling uit te stellen.

Zaken om altijd rekening mee te houden

Probeer als je een betalingsregeling wilt afspreken altijd rekening te houden met de volgende zaken, een incassobureau kan hier altijd in bijstaan.

  • Het is natuurlijk belangrijk om de inhoud van de betalingsregeling op papier te zetten, bijvoorbeeld in hoeveel termijnen het gehele bedrag betaald moet zien, hoe groot zijn de termijnen en wordt er ook rente gerekend. Het is vooral belangrijk om dit bij grote bedragen op papier te zetten.
  • Zet ook altijd op papier dat bij het niet betalen van één termijn het hele bedrag gelijk opeisbaar is. Als je dit niet doet dan kan je bij een procedure telkens slechts het achterstallige deel opeisen.
  • Als het gaat om een betalingsregeling met een vaste klant van je bedrijf, probeer dan gelijk afspraken te maken over verdere leveringen. Je wilt natuurlijk dat toekomstige leveringen of diensten wel gelijk betaald worden, misschien wil je zelfs dat deze vooraf al betaald gaan worden, in ieder geval totdat de achterstand is weggewerkt.
  • Als je gebruikt wilt maken van een schuldbekentenis dan is het belangrijk het bedrag door de schuldenaar met de hand wordt uitgeschreven, het liefst is de gehele schuldbekentenis met de hand geschreven. Hierdoor heb je uiteindelijk wettelijk gezien de optimale bewijskracht mocht het tot een gerechtelijke procedure uitmonden.
Categories: Algemeen