Vrijwel heel bellend Nederland heeft intussen een sim only abonnement, althans als de cijfers van dit jaar net zo indrukwekkend zijn als in 2016. Vorig jaar had sim only met een aandeel van 55 procent het merendeel van de abonnementen. Voornamelijk abonnees met ‘gratis’ toestel stappen steeds meer over. De voornaamste reden is dat mensen steeds langer met hun mobiele telefoon doen en daardoor niet continu een nieuwe in bezit hoeven te hebben. Ook dankzij de wetswijziging zetten veel mensen hun vraagtekens bij de toekomst van abonnementen met smartphones. Betekent dit dat sim only helemaal uit zijn jasje groeit?

Veel vrijheden

Veel sim only abonnees vinden het fijn om veel vrijheden te hebben en niet vast te zitten aan hele lange contracten. Bij de traditionele abonnementen was iemand verplicht om een één- of tweejarig contract af te sluiten. Voor sommigen is dit geen probleem, maar anderen hebben achteraf spijt dat ze z’n langdurig traject zijn aangegaan. Dat is dan ook vaak de reden dat ze niet verdergaan met hun huidige provider, maar overstappen naar sim only. Met een sim only abonnement zit iemand niet aan hele lange contracten vast, maar kan diegene ieder moment zijn abonnement opzeggen.

Ruim aanbod

Doordat steeds meer mensen de overstap maken naar sim only, komen er ook steeds meer providers op de markt. Daardoor wordt het voor de gebruiker bijna onmogelijk om de juiste er tussenuit te pikken. Hoe kan iemand dat het beste doen? De eerste stap is door alle wensen op een rijtje te zetten. Denk aan de prijs, aantal belminuten of MB’s, dienstverlening van de provider etc. Nadat dat in kaart is gebracht, kan er op internet worden gekeken naar alle beschikbare sim only providers.  Door deze naast elkaar te leggen en te vergelijken kan iemand een helder overzicht krijgen van wat men aanbiedt. Automatisch vallen er een aantal partijen af, maar blijven er ook een paar over. Uit deze mogelijkheden dient dat een keuze te worden gemaakt op basis van de wensen en het aanbod van de providers.

Categories: Telecom