Een salesteam en salesprocessen zijn van enorm groot belang voor elk bedrijf en iedere onderneming. Het is belangrijk dat de processen soepel verlopen, zodat je succesvol kunt verkopen en een hoge klanttevredenheid genereert. Maar hoe kun je je salesprocessen sneller en beter laten verlopen? Hieronder vind je een aantal handige tips.

Richt je op de juiste potentiële klanten

Als je je salesproces wilt versnellen, zul je er moeite in moeten steken. Je kunt niet verwachten dat het binnen no time allemaal opgelost is.
Een van de eerste stappen om een sneller salesproces te verkrijgen, is door je op de juiste klanten te richten. Niet elke lead, ook wel potentiële klant genoemd, is extreem geïnteresseerd in het product dat je biedt. Gebruik bijvoorbeeld lead scoring om uit te drukken hoe groot de interesse is. Hierdoor houd je kwalitatieve leads over, die ook sneller zullen kopen. Hierdoor steek je geen onnodige tijd in potentiële klanten die uiteindelijk toch niet je product zouden kopen

Automatiseer een hoop van je processen

Heb je een hoop klanten? Dan is het erg belangrijk dat je salesprocessen goed doorlopen en geoptimaliseerd zijn. Je wilt dan geen tijd verliezen aan bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden, die ook automatisch gedaan zouden kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen van belangrijke documenten, zoals een offerte voor een klant. Als deze offerte automatisch verstuurd kan worden, dan hoeft de klant niet te lang te wachten en kan deze een stuk sneller een beslissing maken. 

Digitaal ondertekenen

Bij een salesproces komen vaak een hoop documenten bekijken die ondertekend moeten worden. Het kan lang duren als deze documenten handmatig gesigneerd moeten worden en daarna weer gescand moeten worden voor een digitale versie. Snel digitaal ondertekenen met AFAS software behoort gelukkig tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Hierdoor worden een hoop kosten bespaard op bijvoorbeeld administratieve handelingen met papier. Daarnaast is het goed voor het milieu en scheelt het dus een hoop tijd. Een digitale handtekening zetten kan al binnen een minuut. Het is natuurlijk nog wel taak om de documenten goed te bestuderen voordat je er een handtekening opzet. 

Behoud contacten met je klanten

Als laatste tip is het ook erg belangrijk om het contact met kanten goed te onderhouden. Zorg voor regelmatige contactmomenten, goede opvolging van mails en bijvoorbeeld automatische telefoontjes. Door een goede interactie te onderhouden met klanten toon je betrokkenheid en moedig je de potentiële klanten aan de knoop door te hakken.  

Categories: Overig