Houdt u wel van een goed glas rode wijn op de namiddag of bij het avondeten? Goed nieuws voor u, want rode wijn helpt bij het voorkomen van tandbederf. Dit is gebleken uit een onderzoek in het tijdschrift Food Chemistry, wat uitgevoerd is door verschillende wetenschappers. Mocht u meer iemand zijn van een glas witte wijn, dan heeft u helaas pech! Witte wijn heeft namelijk het omgekeerde effect en draagt bij aan het ontstaan van tandbederf. Dit komt voornamelijk door de hoge zuurtegraad in witte wijnen, waarmee het tandglazuur wordt aangetast. Wij spraken met een tandarts binnen de stad Eindhoven over dit nieuws.

Druiven als remedie tegen tandbederf

De Amerikaanse wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, kwamen erachter dat de schil van druiven en druivenpitten een hoge mate van chemische stoffen bevatten die bacteriën uit uw mond verjagen. De stof proanthocyanidins is hier het beste voorbeeld van! Deze stof bevat veel antioxidanten, die een zeer actieve werking hebben bij het bestrijden van bacteriën.

Voortbordurend op eerder onderzoek, voerden ook Italiaanse wetenschappers bepaalde experimenten uit met rode wijn en bacteriën. De rode wijn bevatte hierbij vanzelfsprekend de stoffen die eerder al als positief werden aangeduid in andere onderzoeken. Uit deze experimenten kwam naar voren, dat de bacteriën zich niet aan de tanden en het speeksel konden hechten als er rode wijn was gedronken. Overigens heeft u voor het positieve effect van rode wijn voldoende aan een glas per dag.

Andere voordelen van rode wijn

Eerder werd al onderzoek gedaan naar andere positieve effecten van het gematigd consumeren van rode wijn. Zo zou rode wijn bijvoorbeeld ook bijdragen aan de bescherming tegen hartziekte, tegen sommige vorming van kanker, diabetes, veroudering, Alzheimer en overgewicht. Ook zou rode wijn invloed hebben op het bevorderen van je hersenen en weerstand.

Zo heeft rode wijn naast het positieve effect op uw gebit, nog tal van andere voordelen. Overigens raden wetenschappers rode wijn niet per sé aan. Men is op dit moment bezig met het filteren van de positieve stoffen uit de wijn, zodat deze op een andere manier dan in drank kunnen worden ingezet.

Categories: Gezondheid