Stel u woon in Gouda en wilt uw rijbewijs gaan halen. Dan gaat u natuurlijk naar een autorijschool in Gouda. Deze Rijschool gaat met u dan aan de slag om uw rijbewijs te halen. Maar wat komt er precies allemaal bij kijken en hoeveel gaat het kosten om een autorijbewijs in Gouda te halen? Ik ga dit in u allemaal vertellen in dit artikel, dus lees gerust verder!

Hoe gaat het proces?

Er zijn verschillende stappen die u moet verlopen voordat u uw rijbewijs in ontvangst mag nemen en de weg op kan! Om te beginnen bij een autorijschool vinden. In het voorbeeld van de intro gaat het om een rijschool te Gouda. Wanneer u deze heeft uitgekozen gaat u beginnen met het volgen van rijlessen. In dezelfde tijd kunt u zich gaan inschrijven voor een theoretisch examen. Wanneer u een afspraak hebt gemaakt met het CBR gaat u op de dag van het examen erheen. U moet dan wel een kwartier van te voren aanwezig zijn, uw reserveringsnummer mee hebben en natuurlijk een geldig identiteitsbewijs.

Dit examen bevat 65 vragen. 25 daarvan zijn gevaarherkenning en moet u er minimaal 13 goed hebben. 40 daarvan zijn verkeersregels en verkeersinzicht en moet u er minimaal 35 goed hebben. Er zijn twee taalmogelijkheden namelijk, Engels en Nederlands. Het duurt ongeveer 30 minuten om dit af te ronden. De kosten van een Nederlands examen zijn €31,50 en in het Engels €37,00.

Wanneer u dit voldoende heeft afgerond, moet u een gezondheidsverklaring invullen en een aanvraag doen om een rijexamen te mogen doen. Wanneer dit is ingepland gaat u deze doen. Wanneer dit voldoende is afgerond gaat u naar het gemeentehuis van uw woonplaats, dus in dit geval Gouda en vraagt u hem aan. Wanneer u dan ouder dan 18 bent mag u na ontvangst van het bewijs meteen zelf rijden. Bent u niet ouder dan 18 jaar moet u een begeleiderspas aanvragen en moet u met een coach rijden.

Wat kost een rijbewijs?

Volgens het centraal bureau van statistiek kost een rijbewijs halen meer dan €2.300 euro gemiddeld. Dit is opgedeeld in verschillende kosten posten, om te beginnen:

Rijlessen, gemiddeld in Nederland hebben mensen ruim 38 uren nodig voordat ze mogen afrijden. De kosten voor 1 uur rijlessen zijn gemiddeld €41,- euro. De kosten van de gezondheidsverklaring is een kleine €35,- euro, de kosten van een theorie examen zijn €31,50 maar gemiddeld moeten deelnemers het nog een keer over doen. Dat zijn de kosten gemiddeld dus €63,-, de kosten van een rijexamen zijn €102 euro plus kosten van de rijschool en een uur rijles dus gemiddeld €250,- euro. Gemiddeld in Nederland doen deelnemers er twee keer over dus zijn de kosten daarvoor €500,- euro. De tussentijdse toets voordat u examen gaat doen zijn gemiddeld €80,- euro omdat niet iedereen het volgt. Rijbewijs aanvragen bij de gemeente zal u gemiddeld zo’n €40,- euro kosten en natuurlijk een pasfoto dat ongeveer €10,- euro kost

Categories: Auto