Rij veilig door de sneeuw

In Nederland domineert sneeuw het nieuws zodra de eerste vlokken uit de lucht vallen. Het hele land en het verkeer staat op zijn kop. Een enkele waarschuwing van het KNMI en we staan in de hoogste staat voor paraatheid. Je weet maar nooit hoe je auto reageert op de sneeuwval en hoeveel later je op je werk komt vandaag. In het nieuws hoor je een aantal adviezen voor autobezitters die onvermijdelijk de deur uit moeten. Dit zijn de belangrijkste tips.

Ga eerder van huis

Bij een redelijke sneeuwval mag je er op rekenen dat het langer duurt om op je eindbestemming te komen. Op voorhand weet je nooit precies hoeveel tijd de reis kost, maar hou de weervoorspellingen in de gaten en zet de wekker iets eerder. Waarschijnlijk moet je eerst de auto ´uitgraven´ en rij je onderweg langzamer vanwege de sneeuw. Dit heeft ook als voordeel dat het misschien nog wat rustiger is op de weg. Bovendien scheelt het stress als je langer over de autorit kunt doen. Zelfs al kom je te laat, jij bent tenminste op tijd van huis gegaan.

Neem de tijd op de weg
Alle slippartijen in het verkeer zorgen voor behoorlijk wat gevaarlijke situaties. Vooral als de sneeuw gevolgd wordt door regenbuien veranderen de wegen in verraderlijke glijbanen. Verstandig is het om rustig te rijden zonder je op te laten jagen door de klok, want die staat toch niet stil. Voor jezelf, maar ook voor je medereizigers, doe je er goed aan door je wat in te houden en alert te blijven zodat je geen verkeerstechniek zoals borden mist. Zet desnoods lekker wat muziek aan als er maar geen vooruitgang in zit op de weg.

Blijf thuis als het kan
De winterse omstandigheden verhogen namelijk het risico op veel en lange files op onze snelwegen. Sla de verkeersinformatie op de radio er maar op na en je weet genoeg. Meestal raden ze je tijdens het nieuws ook aan om pas de weg op de te gaan als je absoluut van huis moet. Natuurlijk geldt dit alleen voor wie zijn beroep slechts buiten de deur kan uitvoeren. En als je toch in de auto stapt, dan heb je altijd de bovenstaande tips nog als richtlijnen.

About Redactie2