Onze slaap is iets heel fijns, maar tegelijkertijd ook iets wat verschillende problemen met zich mee kan brengen. Te veel slaap, te weinig slaap, last van pijn, ga zo maar door. Onze nachtrust is echter behoorlijk belangrijk om dagelijks een volledige dag goed te kunnen functioneren. Heb jij last van problemen bij het slapen? Lees dan snel waar het aan zou kunnen liggen, en wat je hier tegen kan doen.

  • Slecht slaapritme

Als jij iemand bent die elke dag op een andere tijd naar bed gaat, in de weekenden laat gaat slapen en lang uitslaapt, is de kans groot dat dat een negatief effect heeft op jouw nachtrust. Probeer om op een vast tijdstip naar bed te gaan en elke dag even laat op te staan. Je lichaam gaat je dankbaar zijn.

  • Omgeving

Natuurlijk is de omgeving waarin je slaapt een belangrijke factor van je nachtrust. Is je slaapkamer rommelig, gehorig of schijnt er veel licht naar binnen? Dit zorgt er voor dat je onrustig slaapt. Ook een slaapkamer die warmer is dan 16 tot 19 °C is eigenlijk te warm om comfortabel in te slapen. Ook handig is om een luchtwasser aan te schaffen. Zo’n apparaatje houdt de lucht in de ruimte schoon en gezond. Zeker voor mensen met ademhalingsproblemen is dit een goede oplossing.

  • Verkeerde houding

Veel mensen weten niet dat zij eigenlijk geen goede houding aannemen tijdens het slapen. Slapen op je buik is de minst goede houding. Slapen op je zij of op je rug is beter voor je lichaam. Daarnaast is ook het hoofdkussen en matras waar je op slaapt van invloed op je slaap. Zorg dat je comfortabel ligt en pas zo nodig je houding, kussen en/of matras aan.

  • Stress

Het is niet onbekend dat stress een slechte invloed heeft op je nachtrust. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn zeker kleine dingen die je kan doen om toch zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld alles van je af schrijven, vaak lucht dit op. Ook sporten geeft je vaak een ontspannen gevoel en je kan het best je je televisie, smartphone of laptop vermijden door ze op tijd op te bergen (een half uur tot een uur voordat je gaat slapen).

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en lukt het voortaan beter om zonder problemen of klachten te slapen. Denk je dat niks helpt? Een doktersbezoek kan nooit kwaad.

 

Categories: Blog