Of je nu een verstandelijke, visueel of lichamelijke handicap hebt. Voor vrijwel iedereen met een beperking is het mogelijk om aan een paardensport deel te nemen. Er zijn namelijk vele aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk voor mensen met een beperking. Deze paardenbenodigdheden zorgen er voor dat de paardensport zo toegankelijk is.

Het vrijheidsgevoel van het paardrijden

Voor mensen met een beperking geeft het paardrijden een gevoel van vrijheid, omdat ze op een onbelastbare manier kunnen bewegen. De paardensport is een sociale sport waarbij omgang met paarden en pony’s centraal staat. Het is een sport waar mensen met een beperking voordeel uit kunnen halen. De reden hiervoor is dat ze ‘sportief’ en sociaal bezig zijn. Het gaat er niet om welke beperking je hebt. Het is voor mensen met een beperking niet fijn om te weten dat je niet alles kan. Bij de paardensport wordt het idee gegeven dat mensen met een beperking dit wel kunnen.

Naast het sociaal zijn met de mensen om de paarden heen, worden de paarden zelf als ‘speciale’ dieren gezien. Op mensen met een beperking kunnen een paarden of pony’s een redelijke impact hebben. Dit zorgt er voor dat het paardrijden kan worden gezien als een extra leuk uitje. Ook wordt vrijwel elke spier gebruikt tijdens het paardrijden. Dit kan een positieve impact hebben om mensen met een lichamelijke beperking.

Therapeutisch effect van paardrijden

Paardrijden is voor mensen met een beperking dus een leuke dagbesteding, omdat het voor vrijwel iedereen toegankelijk is. Dit komt door gebruikt van de juiste paardenbenodigdheden. Naast dat zo toegankelijk is, heeft de sport ook positieve effecten op mensen met een beperking.

Allereerst heeft de paardensport een therapeutische werking. Zoals eerder gezegd  wordt vrijwel elke spier gebruikt tijdens het paardrijden. Deze spieren worden, op een niet heel intensieve manier, ontwikkeld bij mensen met een beperking. Misschien konden ze eerst helemaal niet zichzelf op een paard tillen en na een tijd wel. Daarnaast krijgen ze ook een betere motoriek door de paardensport. Door iemand met een beperking op een paard te zetten, met de daarbij horende paardenbenodigdheden, zal deze evenwicht moeten bewaren. Dit zal de eerste keer misschien niet heel soepel gaat, maar naar mate van tijd is de kans groot dat de motoriek verbeterd.

Ook heeft de paardensport een effect op het zelfvertrouwen. Zoals eerder gezegd geven paarden een redelijke impact op mensen met een beperking. Misschien durven ze niet meteen op een paard te springen, of willen ze beginnen bij een kleine pony. Naar mate van tijd zullen ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen door misschien wel op een groot paard te stappen.

Speciale maneges voor mensen met een beperking

Op dit moment telt Nederland ongeveer 75 maneges die ingericht zijn op de paardensport voor mensen met een beperking. Deze maneges beheren over de juiste paardenbenodigdheden om iemand met een beperking op de juiste manier te ondersteunen. Naast de paardenbenodigdheden zijn hier ook gediplomeerde instructeurs die mensen met een beperking op een goede manier kunnen helpen. Vaak is het nodig dat iemand 1 op 1 ondersteund wordt. Het is belangrijk te weten dat iemand met een beperking zich zomaar kan aanmelden bij een manege. Deze moet hier wel voor gecertificeerd zijn, want de veiligheid staat altijd voorop.

Categories: SportZorg