Ook huisschimmels houden van warm weer

Niet alleen wij zijn dol op de zomer. Ook schimmels, algen en allerlei ongedierte vermenigvuldigen zich bij temperaturen boven de 20°C in hoog tempo. Denk maar eens aan de vijver die ‘s zomers om de haverklap vol met algen zit en de hoge aantallen pissebedden onder de bloembakken, waarvan het lijkt of ze zich per dag verdubbelen. En dan wat te denken van schimmels? Doordat de ramen en deuren ‘s zomers veel meer open staan wordt het huis veel meer gelucht dan in de winter. Toch moet je, misschien wel juist in die warme zomermaanden, extra oppassen voor de vorming van zwarte schimmel. Zoals je weet gedijen schimmels het best in een warme omgeving met een hoog vochtigheidsgehalte. De meest voorkomende schimmels in huis zijn de kelder- en huiszwam, maar laten we ook die kleine zwarte plekjes op muren en in tegelvoegen niet uitvlakken. Het zijn juist de zwarte schimmels die het meeste gevaar opleveren voor onze gezondheid. Ze veroorzaken luchtwegklachten die zich in eerste instantie uiten in benauwdheid, maar eveneens een trigger kunnen zijn voor astma en andere luchtweginfecties.

Hoe voorkom je schimmelvorming in huis?

Om ervoor te zorgen dat je in je woning een gezond leefklimaat houdt, is het van het hoogste belang dat je in eerste instantie schimmelvorming tegengaat. Dat doe je als volgt:

  • Ventileer regelmatig en dan met name tijdens en na activiteiten die vocht produceren, zoals douchen en koken.
  • Probeer te voorkomen dat je onnodig extra vocht produceert en achterlaat. Kook bijvoorbeeld vloeistoffen met het deksel op de pan, hang zo min mogelijk wasgoed op in huis en droog de badkamer uit nadat je hem gebruikt hebt.
  • Verhelp problemen zoals koudebruggen, opstijgend vocht uit de grond of doorslag door een muur.
  • Geef schimmels geen kans met het creëren van voedingsbodems. Laat geen douchmat in de natte douchebak liggen, maar hang hem op, geef het douchegordijn de ruimte om te drogen en gebruik voor onbetegelde stukken muur een ademende niet poreuze verfsoort.

Hoe raak je verlost van schimmels

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor zwarte schimmel. In elk huis komt weleens schimmel voor, dat is helemaal niet vreemd. Wanneer je echter meteen je maatregelen neemt op het moment dat de eerste vlekjes zich vertonen, voorkom je erger en ontstaan er ook geen lelijke vlekken op je muren. Bleekwater heeft een sterke bacteriedodende werking. Allemaal hebben we voor het toilet wel een fles dikbleek in huis. Als je daar de regelmatig nieuw komende schimmelvlekjes mee behandelt, zal je zien dat je zo goed als geen schimmel hebt. Heeft de zwarte schimmel in je kelder of badkamer de overhand genomen en zie je dat je dit met een sopje met chloor niet meer gaat redden of hou je er niet van om zelf met chemische middelen aan de gang te gaan? Schakel dan een professionele schimmelbestrijder in. Zij weten precies wat ze doen en verwijderen zwammen en schimmels op een vakkundige manier snel en vakkundig tot de laatste sporen.

About Redactie2