Sinds 2013 heeft Robin Mobile de markt van de onbeperkte mobiele abonnementen opengebroken. T-Mobile, Tele2 en KPN volgden in 2017. Het gouden tijdperk van mobiel internet lijkt aangebroken. Toch zijn er een aantal regeltjes waar je rekening mee moet houden.

Met social media, gamen en filmpjes kijken is onze dataconsumptie is exponentieel toegenomen. Gelukkig ook het aanbod van onbeperkte 4G abonnementen, want WiFi hotspots zijn lang niet altijd beschikbaar. En je wilt natuurlijk geen verbinding maken met een onbetrouwbaar netwerk waardoor je mobiel kan worden gehackt. Zoals dit netwerk dat slechts met een emoticon wordt genoemd:

Maar veel providers zijn vooral bezig met het binnenhalen van klanten en het maximaliseren van omzet. Daarvoor zijn er allerlei regeltjes waar je rekening mee moet houden. Voordat je daar naar kijkt, stel jezelf eerst de vraag of je wel zo’n all-you-can-eat abonnement nodig hebt. Hoeveel MB data gebruik je per maand? Volgens het Digital Economy 2017 onderzoek van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), verbruikt een gemiddelde Nederlander 1,02 GB per maand. Dan is het afnemen van een databundel al snel goedkoper dan een onbeperkt abonnement. Let er wel op dat wanneer je buiten je bundel valt, je niet direct de hoofdprijs betaald.

De addertjes onder het gras
Let op de volgende vier punten bij het kiezen van je onbeperkt 4G abonnement:

 

  • Welk netwerk wordt gebruikt? Ook met 3G heb je een onbeperkt abonnement, maar dat is wel erg traag. Sla dus gerust deze optie over bij Robin Mobile, tenzij je bijvoorbeeld heel veel chat en geen filmpjes kijkt. Kies anders voor 4G. Let ook even op de dekking. Ook met een 99% dekking in Nederland kan het nog steeds betekenen dat er net in jouw wijk door die provider géén dekking is.
  • Wat is de snelheid in MB/s? Providers communiceren graag in Mbps, megabit per seconde. Maar als jij iets download, gaat het om MB/s, megabyte per seconde. Deze waarde ligt acht keer lager dan Mbps. Een maximale snelheid van bijvoorbeeld 20 Mbps betekent in de praktijk dus 2,5 MB/s. En daarmee redt je Netflix in Ultra HD kwaliteit dus niet.
  • Hoe is de fair use policy? Dit is een lijst met flauwe regeltjes die verschilt per provider. Want het begrip ‘normaal’ en ‘eerlijk’ is een rekbaar begrip. Zo hanteren veel providers een limiet per dag. Wil jij net die ene zondag een series Binge Watch gaan doen, dan kun je worden geconfronteerd met langzamer internet, of zelfs géén internet, totdat je een sms’je stuurt. Ook het delen van jouw internet met je vrienden via een hotspot wordt vaak aan banden gelegd.
  • Hoe zijn de regels voor het buitenland? T-Mobile had ooit een onbeperkt abonnement voor Europa, maar verzuimde pertinent om daar Nederland onder te scharen, notabene één van de vormgevers. Vanaf 15 juni 2017 zijn de roamingkosten in Europa afgeschaft, maar providers hanteren ook hier een ‘fair use policy’. Bij Tele2 mag je bijvoorbeeld maar 6GB verstoken. En let er op dat Zwitserland niet onder Europa valt.

 

Actueel vergelijken?
De genoemde cijfers kunnen natuurlijk al direct weer zijn aangepast door de providers. Wil je een up to date vergelijking tussen de onbeperkte 4G abonnementen? Gebruik dan de 4G abonnementen vergelijker van Onbeperkt4g.com voor een objectieve vergelijking.

Categories: Telecom