Als fotograaf zijn er weinig dingen leuker dan een nieuwe fotografie-techniek leren. Nieuwe mogelijkheden openbaren zich, eindeloos veel inspiratie ontstaat en je ontdekt creatieve kanten van jezelf, die je niet kende.

 

Ben je er klaar voor en wil je nieuwe technieken ontdekken? Staat je camera paraat? We geven je in dit artikel een aantal fotografie-trucjes voor zowel beginners als gevorderden. Tijd om jezelf te imponeren met enkele tips en technieken en vergeet dit niet vast te leggen in een fotoboek.

High-speed fotografie

Het meest intrigerende aan deze manier van fotograferen is dat het een moment bevriest, die je niet kunt zien met het blote oog. De truc voor deze techniek is: een statief, een smalle opening van de lens, een flits en veel geduld.

Nachtfotografie

Als de zon onder gaat kan de lol beginnen. ‘s nachts in het allesbehalve saai en stil. Er valt ontzettend veel leven te fotograferen. Voor kwalitatieve hoogwaardige foto’s heb je een langzame sluitertijd nodig, en een statief of een stevig oppervlak om je camera stabiel te houden.

Motion blur

De kunst bij deze techniek is het vastleggen van een bewegend voorwerp. Deze techniek wordt vaak gebruikt in sportfotografie, maar kan gebruikt worden om interessante beelden te creëren met snel bewegende objecten. Om de vervaging goed vast te leggen, vertraag je de sluitertijd en houd je de camera stil zodra je voorwerp beweegt.

Zwart-wit fotografie

Deze manier van fotograferen voegt een groot gevoel van drama toe aan het beeld. Maar het is meer dan alleen een filter kiezen voor zwart-wit foto’s. Effectieve fotografie begint met compositie, waarbij je gebruik maakt van schaduwen, verlichting en onderwerpen om krachtige beelden te creëren.

Macrofotografie

Macrofotografie is prachtig. Het is spannend om grote beelden te maken van kleine onderwerpen die kleine details vastleggen, die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. De beste manier voor macrofotografie is het vinden van interessante en gedetailleerde onderwerpen. Bijna iedere camera heeft deze functie, alhoewel de kwaliteit kan variëren, afhankelijk van het apparatuur dat je gebruikt.

Silhouette fotografie

Silhouette fotografie is een leuke manier om dramatische foto’s te maken. De beste tijd voor silhouetten is zonsondergang of zonsopgang. Om het silhouet-effect te creëren, plaats je onderwerp voor de zon en fotografeer je in de zon. Een snellere sluitertijd resulteert in een donkere blootstelling en een langere sluitertijd zorgt voor een helderder beeld.

Categories: Lifestyle