Vorig jaar raakte de contactloze sleutel behoorlijk in opspraak. Autodieven en dievegges (of is dat ouderwets?) zouden vrij eenvoudig het signaal die door de sleutel wordt uitgezonden naar de auto kunnen afvangen. Verantwoordelijk voor dit lek waren de RFID-chips die in deze sleutels werden gebruikt.

 

Die signalen zouden makkelijk door criminelen kunnen worden versterkt en misbruikt. De veiligheid leek hiermee in het geding te komen. Dit liep zelfs zo hoog op dat verzekeraars vorig jaar al spraken over het in de ban doen van de sleutel. Omdat veel auto’s in de loop van de jaren gebruik van zijn gaan maken, zagen de verzekeraars de claims al hangen. Moesten we dan allemaal terug naar de oude fysieke sleutel? Aan het gebruiksgemak waren we inmiddels natuurlijk ook behoorlijk gewend geraakt. De keyless entry is zo makkelijk omdat de sleutel geen enkele actie vereist van de bezitter om de auto te openen. Wanneer je in de buurt staat van het voertuig zendt de sleutel zelf een signaal uit naar de auto. Als de auto deze herkend dan gaat de auto openen en vaak ook starten. Gelukkig voor zowel de autogebruiker als de verzekeraar is er nu een antwoord gekomen op dit probleem.

Beveiligingsprobleem opgelost door de Belgen

De RFID chip die voorheen in de keyless-entry systemen zat vormde dus een risico. Hier kwam de Duitse ANWB al achter in 2017. In 2018 leidde was dit lek duidelijk terug te zien in de inbraakcijfers. Er moest dus iets gebeuren. Imec een bedrijf uit België heeft een techniek ontwikkeld waarmee de de auto of het signaal niet meer kan worden gemanipuleerd. Veel heeft het bedrijf nog niet vrijgegeven over deze nieuwe vinding, ze willen het eerst nog uitvoerig testen, wat we wel kunnen vertellen is, is dat de vinding werkt op via de Bluetooth Low Energy (BLE). Deze technologie zorgt voor een naadloze toegang tot de auto, waarbij een BLE-apparaat fungeert als een digitale autosleutel. Bij een BLE-apparaat kun je denken aan telefoon bijvoorbeeld. Meer informatie hierover vind je in hun zelf uitgegeven persbericht.

Oplossing voor huidige keyless-entry sleutels bezitters

Wat kun je nu doen met je huidige keyless-entry sleutel? We geven je een paar suggesties.

  • Laten we met de meest voor de hand liggende beginnen. Zorg voor een reserve sleutel en gebruik deze als dagelijkse sleutel. Je weet nu zeker dat je niets kan gebeuren.
  • Bewaar de keyless-entry sleutel in de kooi van Faraday, het signaal is op deze manier niet af te vangen door derden. Een koektrommel kan als dienen als kooi om het signaal opgesloten te houden.
  • Ga naar je dealer en laat de automatische ontgrendeling functie van je sleutel verwijderen.
  • Monteer een extra autoalarm systeem, zodat je als het ware een dubbele beveiliging hebt.
  • Stap over naar een sleutel met afstandsbediening. Over het algemeen zijn dit de zogenoemde transpondersleutels. De transponder is de startonderbreker. Pas als de startonderbreker wordt herkend start de auto. Veel van deze sleutels bevatten ook een radiozender waarmee de deuren ontgrendeld kunnen worden.
Categories: Auto