Inmiddels zijn al velen van ons overgegaan op energiezuinige verlichting. Gloeilampen mogen inmiddels al enige jaren niet meer verkocht worden en zelfs de in principe energiezuinige spaarlamp verliest steeds meer aan terrein. Gemeten aan het energieprijspeil van 2016/201, bespaar je zo’n 30 euro per jaar, wanneer je alle lampen in huis vervangt door led. Veel mensen zijn van mening dat, doordat de aanschafprijs van ledverlichting hoger ligt dan die van traditionele verlichting, je met leds helemaal niet goedkoper uit bent. Op het moment dat je echter even een simpel rekensommetje maakt, zal je zien dat wanneer je de meerkosten van de aanschafprijs wegstreept tegen de lagere stroomkosten, je ledlampen in enkele jaren terugverdient en daarna er alleen maar aan gaat verdienen. Tel daar dan ook nog eens bij dat leds zo’n 15 keer lager meegaan dan gloeilampen, is de overstap niet meer zo moeilijk.

Goed voor het milieu

Je staat er zo gauw niet bij stil, maar verlichting is een van de grootste verbruikers van energie. In hoeveel openbare gebouwen en bedrijfsruimten brandt er immers 24 uur per dag licht. Zoals je weet komt er bij de verbranding van gas en steenkool een hoog percentage aan CO2 vrij, alsmede allerlei andere stoffen die je liever niet inademt zoals, kwik, stikstofdioxide en zwaveldioxide. Omdat de meeste energie die we gebruiken nog steeds opgewekt wordt door de verbranding van deze fossiele brandstoffen, kan je nagaan dat elk lampje telt.

Met name gloei-en halogeenlamenp zijn enorme energievreters. Zelfs in die mate dat het beter voor het milieu is om een werkende lamp te vervangen dan hem op te gebruiken. De vervuiling die de verwerking van dergelijke lampen aan het milieu toebrengen op het moment dat ze afval geworden zijn, is minder dan de milieuwinst die er ontstaat wanneer je hem vervangt door ledverlichting.

Energiebesparend armatuur

Nog een punt waar we vaak overheen kijken is de keuze van het armatuur. Veel soorten lampenkappen of afdekplaten houden zoveel licht tegen dat je een sterkere lamp moet nemen om voldoende lichtopbrengst te krijgen. Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer schemer- en hanglampen waarbij de verwisselbare ampul zelf de eyecatcher is. Voor direct loop- of werklicht heb je het meeste profijt van een ledstrip, ledspot, de zogenaamde led tl-lamp en led flootlight oftewel een bouwlamp.

Daarnaast zijn ook de fabrikanten van kerstverlichting erachter gekomen dat led de verlichting van de toekomst is. Vrijwel alle kerstverlichting is tegenwoordig in leduitvoering. Het leuke ervan is, dat door de vele mogelijkheden die ledlampjes bieden, er ook meteen veel leukere kerstartikelen op de markt gekomen zijn. Al die mooie snowfall tubes, ijspegels en diersculpturen zijn allemaal opgebouwd uit eenvoudige ledstrips en -slangen.

Categories: Blog