1 op de 7 mensen in Nederland is lactose intolerant, dat is best veel. Daarnaast is er een groeiende groep vegans en paleo etende mensen. Geen wonder dat er dagelijks nieuwe producten op de markt verschijnen die lactosevrij zijn. Vooral ecologische supermarkten hebben een breed assortiment aan lactose vervangers.

Koemelkvrij vs. lactosevrij

Er is een groot verschil tussen koemelkvrij en lactosevrij. Veel lactosevrije producten worden namelijk nog steeds gemaakt met koemelk. Wanneer je een koemelkallergie hebt kan je deze producten dus vooralsnog niet nuttigen. Ook wanneer je vegan bent of paleo eet zijn dit producten die niet voldoen aan de eisen.

Koemelk vervangen

Koemelk kan je eigenlijk vervangen door alle plantaardige melksoorten die er zijn. Voor de mensen die vegan, paleo of lactose intolerant zijn is er inmiddels een breed aanbod aan deze melksoorten. Zo heeft bijna elke supermarkt rijstmelk, havermelk, sojamelk en amandelmelk. Wanneer je een koemelkallergie hebt kan je vaak ook voor zuivelproducten gaan van geiten, schapen of buffel.

Boter vervangen

Als je erover nadenkt gebruiken we boter op veel verschillende manieren. We gebruiken boter voor op brood, maar ook voor bakcreaties en om te koken. Zo loopt je met een lactose intolerantie toch tegen dingen aan. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om op deze momenten voor een lactosevrije variant te kiezen. Zo zijn er plantaardige boters die je kan gebruiken voor op brood, maar bijvoorbeeld ook als basis voor een botercrème. Kokosboter is geschikt voor het bakken van taarten omdat deze na afkoelen weer opstijft. Verder is er natuurlijk kokosolie en olijfolie op de markt om mee te koken.

Yoghurt en andere roomproducten vervangen

Ook hier zijn voor de mensen met een koemelkallergie de opties als schapen- geiten- of buffelyoghurt. Voor de lactose intolerante mensen ook hier de plantaardige vervangers amandel- soja- of kokosyoghurt. Kookroom nodig? Plantaardige varianten als soja- of kokosroom zijn de beste vervangers. Deze producten zijn allemaal te vinden in het schap waar ook de lang houdbare melk staat. Ook als ijs liefhebber hoef je je niet langer te beperken tot sorbetijs. Er zijn tegenwoordig veel bakken roomijs op basis van kokos of amandelmelk.

 

Categories: Zorg