In de afgelopen jaren is het aantal arbeidsmigranten gegroeid in Nederland. Op het moment zijn er 400.000 arbeidsmigranten in Nederland. Veel daarvan zoeken nog een huis of andere plek om te slapen. Dit gaat altijd niet even makkelijk en het komt ook nog wel eens voor dat ze terug worden gestuurd naar het land waar ze vandaan komen. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt wie het zijn, wat er aan gedaan kan worden en wat de gevolgen zijn.

Wat zijn de mogelijkheden?

Huisvesting migranten kan op meerdere manieren. Woningcorporaties kunnen zich inzetten en zich toewijden aan het helpen van arbeidsmigranten. Ze kunnen, gebaseerd op het inkomen, deze mensen aan een huurwoning helpen. Er zijn partijen die zich hier constant mee bezig houden. Deze groep organisaties valt onder het VHA, Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten. Het gebruiken van leegstaande gebouwen wordt ook gebruikt.

Wie zijn die arbeidsmigranten?

Veel arbeidsmigranten komen uit Oost-Midden-en Zuid-Europa. Dan hebben we het vooral over Polen, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk. Van die 400.000 arbeidsmigranten zijn de Polen met het meest. Deze mensen kunnen geen werk vinden of mogen helemaal niet werken in hun eigen land. Daarom trekken ze erop uit in de hoop een baan te vinden. Nederland is een van de landen die het meest aantrekkelijk is voor zulke mensen. Dit komt omdat de economie in vergelijking met die landen er een stuk beter aan toe is.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Door al deze mensen een woonplek te geven is er opeens veel meer inkomsten voor de overheid. Stel dat al die 400.000 mensen een huis kregen of een plek waar ze kunnen slapen en ze betalen daar de huur voor levert dat veel geld op voor de overheid. Aan de andere kant zullen veel banen bezet kunnen worden.

 

Categories: Algemeen