Is het nog wel mogelijk om een hypotheek te krijgen als ZZP’er?

Het aantal ZZP’ers in Nederland groeit ieder jaar weer. Als je zelf ZZP’er bent weet je dat het enorm veel voordelen heeft. Helaas kan het ZZP’er zijn ook wat nadelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan pensioenopbouw, het meest bekende voorbeeld. ZZP’ers kunnen ook andere obstakels ondervinden, denk bijvoorbeeld aan wanneer je als ZZP’er een hypotheek wil aanvragen. Is het eigenlijk nog wel mogelijk om een hypotheek te krijgen als ZZP’er?

Een gebrek aan zekerheid

Wanneer jij een hypotheek aan gaat vragen bij de bank als ZZP’er, dan wil de bank zeker weten dat jij garant kunt staan om een bepaald maandbedrag terug te betalen iedere maand. De bank kijkt hiervoor naar je maandelijkse verdiensten, als ZZP’er is dit dus de omzet van jouw bedrijf.

Mocht je net twee maanden ZZP’er zijn en een geweldige omzet hebben dan betekent dit niet automatisch dat jij een hypotheek krijgt. Hoe langer jij al een bepaalde omzet kunt halen (vaak minimaal drie jaar) hoe betrouwbaarder de bank jou vindt en hoe groter de kans dus ook is dat jij een hypotheek krijgt. Bij twijfel en advies; neem contact op met een notaris.

Speciale banken voor ZZP’ers

Het aantal ZZP’ers in Nederland blijft maar groeien. Waar je vroeger als ZZP’er nauwelijks ergens een hypotheek kon krijgen is dat tegenwoordig wel anders. Er zijn zelfs banken die speciale hypotheken aanbieden voor ZZP’ers. Denk bijvoorbeeld aan de zzp hypotheek van NIBC. Door een speciale hypotheek op te stellen voor de in dit geval doelgroep ZZP’ers creëert een bank nieuwe klanten.

Het is dus vrij lastig om als ZZP’er een hypotheek te krijgen, maar het is zeker niet onmogelijk. Waar je vooral op moet letten is dat jij jouw administratie op orde hebt en ook aan de bank kunt tonen dat jij een goedlopend, vruchtbaar bedrijf runt.

About Redactie2