Wanneer je schade oploopt ten gevolge van een fout door een andere partij, dan heb je meestal recht op een schadevergoeding. Meestal, want het zogenaamde causale verband moet nog steeds bewezen worden. De hoegrootheid van die schadevergoeding? Dat hangt natuurlijk af van situatie tot situatie. In de praktijk zal iedere soort letselschade dan ook zijn unieke impact hebben.

Welke soorten letselschade zijn er?

In de eerste plaats moeten we aangeven dat er niet zoiets bestaat als een limitatieve lijst van soorten letselschades. Echter bestaat er wel een manier om de verschillende letsels op te delen. Wij hanteren volgende opdeling:

  • Fysische letsels: lichamelijke letsels, zoals bijvoorbeeld botbreuken, beenletsels of armletsels;
  • Psychische letsels: bv. PTSS, emotionele schade of overmatige angsten;
  • Beroepsziekten: bv. door de langdurige blootstelling aan bovenmatig geluid;
  • Niet-traceerbare letselschade: dit is een bijzondere categorie omdat het wel vaststaat dat iemand waarschijnlijk aansprakelijk zal zijn, maar deze moeilijk valt aan te wijzen omdat de symptomen zich vaak pas jaren later manifesteren. Denk bijvoorbeeld aan kanker ten gevolge van de blootstelling aan asbest.

Praktisch voorbeeld

Eerder gaven we al aan dat iedere soort letselschade zijn eigen vergoedingen zal kennen. Dat is ook logisch, aangezien ze in essentie allemaal verschillen. Laten we bijvoorbeeld brandwonden letselschade nemen. Brandwonden vormen een bijzondere categorie aangezien ze ons niet alleen op korte termijn (medische kosten) kunnen aantasten, maar vaak ook op lange termijn. Het genezingsproces is erg moeilijk en heel duur, plastische chirurgie kan een oplossing bieden – maar lang niet altijd. In de tussentijd loop je wel esthetische schade op en kan de emotionele druk nefast zijn voor jouw rol in de samenleving. Psychisch durf je misschien niet meer buiten te komen omdat je jezelf ‘verminkt’ voelt. Al die aspecten worden in rekening gebracht bij het begroten van de schadevergoeding.

Zo kan je ook door een heftig auto ongeluk jouw mobiliteit kwijtraken, bijvoorbeeld door zware botbreuken in je benen waardoor je niet (gemakkelijk) meer zelfstandig kunt wonen. Zelfstandig thuis blijven wonen zal dan een traplift vereisen en ook diverse aanpassingen aan je slaapkamer, keuken en badkamer. Een pittig prijskaartje, maar ook dit en de bijbehorende emotionele schade worden begroot en vergoed.

Raadpleeg een letselschade advocaat

Aangezien het verschil tussen de verschillende vormen van letselschade zo groot is, kunnen we voornamelijk aanraden om een letselschade specialist te raadplegen. Zo’n letselschade advocaat weet als geen ander welke kosten hij in de schadeclaim kan opnemen en hoe hij bijvoorbeeld een voorschot verkrijgen kan.

 

Categories: Blog