Voordat je aan de ontwikkeling van een eigen website kunt beginnen, zijn er verschillende zaken die geregeld moeten worden. Zorg bijvoorbeeld voor een domeinnaam, die de lading van je website dekt. Je zou je bedrijfsnaam in de domeinnaam op kunnen nemen, je zou het onderwerp van de website in je domeinnaam kunnen verwerken, enzovoorts. Naast een domeinnaam heb je ook een hostingpakket nodig. Het hostingpakket is een stukje serverruimte, die je via een online hostingpartij huurt. Zonder serverruimte is het niet mogelijk om een website aan het internet toe te voegen. Hoewel het afnemen van een hostingpakket relatief eenvoudig is, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

In dit artikel geven we tips die hostingpakketten vergelijken makkelijker kan maken. Op welke punten moet je letten, wanneer je de pakketten van verschillende hostingpartijen met elkaar vergelijkt? Hoe weet je welk hostingpakket het beste bij je website past? Weet je al waar je naar op zoek bent? Klik hier om direct te starten met het vergelijken van hostingpakketten.

 

Let op de veiligheid van je hostingpakket

Wanneer je straks een website opgebouwd hebt, wil je voorkomen dat deze gehackt kan worden. Zeker een WordPress- of Joomla-website is relatief makkelijk te hacken, wanneer je bijvoorbeeld een onveilige plug-in installeert. Wanneer je website gehackt is, kunnen er gevoelige gegevens worden uitgelezen. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoord of gebruikersnaam, die verstuurd is bij het invullen van een inlogformulier. Om de kans op een hack van je website te verkleinen, is het raadzaam om een SSL-certificaat te installeren. Dit is vaak binnen een paar muisklikken gedaan. Kijk goed op je hostingpartij deze certificaten ook aanbiedt. Vaak is dit een gratis service bij je hostingpakket.

 

Kijk kritisch naar de snelheid van een hostingpartij

Een twee punt om rekening mee te houden, is de snelheid van een hostingpartij. Zoek bijvoorbeeld naar een website die bij deze partij gehost wordt, om dit zelf te kunnen beoordelen. Ook kun je in online reviews naar ervaringen van anderen zoeken. Je vindt hier vaak informatie over de snelheid van het hostingpakket, de betrouwbaarheid hiervan, enzovoorts. Onder betrouwbaarheid verstaan we in dit geval het percentage van de tijd, dat de website online is. Een snelle website is niet alleen prettig voor de bezoekers hiervan! Ook kan de snelheid van je website van invloed zijn op de ranking in de zoekresultaten. Het toont aan hoe belangrijk het is om voor een snelle website te zorgen.

 

Tip: de snelheid van een website ligt niet alleen aan de hostingpartij. Zelf kun je ook voor een optimalisatie van je websitesnelheid zorgen. Installeer bijvoorbeeld niet te veel plug-ins, wanneer je met WordPress of Joomla werkt. Dit beïnvloedt de snelheid van je website negatief.

 

Beoordeel de schijfruimte en het dataverkeer

Als derde punt kun je kijken naar de aangeboden schijfruimte en het dataverkeer van een hostingpakket. Het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben om bijvoorbeeld scherpe foto’s aan je pagina’s toe te voegen. Te grote foto’s gebruiken is onverstandig! Dit neemt onnodig veel schijfruimte in en kan de snelheid van je website negatief beïnvloeden. Er zijn verschillende tools, die je helpen om de foto’s iets te verkleinen. Het dataverkeer bepaalt indirect hoeveel bezoekers je maandelijks op je website kunt ontvangen. Vaak bieden hostingproviders de mogelijkheid om je pakket te upgraden tijdens de looptijd van je contract. Zo groeit je hostingpakket mee met je website!

 

Tot slot kun je verschillende soorten webhosting vergelijken. Kies bijvoorbeeld tussen VPS hosting, WordPress hosting of shared webhosting. In veel gevallen komt WordPress hosting en shared webhosting op hetzelfde neer. Bij WordPress webhosting wordt het content management systeem vaak al standaard op de server geïnstalleerd. Ideaal, wanneer je nog weinig ervaring hebt met het gebruik van WordPress. Op internet vind je veel handleidingen die je kunnen helpen om WordPress op een shared webhostingpakket te installeren.

Categories: Blog