Als hooikoortspatiënt ben je de symptomen liever kwijt dan rijk; jeukende ogen, snotterige neus, kriebel in de keel en een druk in het hoofd. Hooikoorts hebben is geen pretje, maar zeker deze week zijn er enorm veel pollen in de lucht. Dat komt mede doordat de grasvelden in bloei staan. Door deze bloei komen er extra veel pollen vrij. Dat er extra veel pollen zullen zijn is niet echt prettig nieuws voor de mensen met hooikoorts. Gelukkig zijn er een aantal tips om de symptomen dragelijker te maken.

Welke pollen ben je allergisch voor?

Er zijn medicijnen tegen hooikoorts, maar het is handig om te weten voor welke pollen je allergisch bent voordat je zo maar een medicijn gaat slikken. Door middel van een bloedtest kan een huisarts makkelijk achterhalen voor welke pollen jij allergisch bent. Hierdoor kan een arts gericht een medicijn voorschrijven dat het beste werkt voor jouw allergie.

Avondritueel

Wil je voorkomen dat je de hele nacht met een snotterende neus wakker ligt? Ga dan vooral ’s avonds douchen. Door voor het slapen te gaan een douche te nemen spoel je de pollen uit je haar en van je lichaam. Daarnaast is het ook verstandig om je om te kleden in een andere kamer dan waar je slaapt. Pollen blijven erg lang in kleding hangen. Je doet er dus goed aan om je kleding in een andere kamer te leggen.

Beperk tocht in huis

Vooral nu de zon net lekker begint te schijnen is het heerlijk om een raam open te zetten, maar niet voor mensen met hooikoorts. Af en toe even een raam open voor wat frisse lucht kan nog wel, maar je huis door laten luchten raden we toch wel af. Als je je huis laat doortochten kan je de klok erop gelijk zetten dat je gaat niezen. Wil je toch een raam open zetten dan kan dit het beste na een flinke regenbui. Er bestaan ook anti pollen horren, deze horren houden de pollen buiten.

Buitentips

Ben je buiten in een pollenseizoen dan kan dit bij extreme hooikoorts snel resulteren in jeukende ogen, kriebelende keel en een loopneus. Om te voorkomen dat je rood doorlopende jeukende ogen krijgt kan een zonnebril die de ogen goed beschermt de symptomen afzwakken. Wil je niet continu moeten niezen dan doe je er goed aan om een beetje vaseline onder de neus te smeren. Dit beschermt tegen directe prikkeling. Oma’s zullen het wel eens gezegd hebben, een theelepel honing zorgt ervoor dat je lichaam went aan pollen. Dit komt door de kleine hoeveelheid pollen die in honing zit. Pas wel op, bij extreme gevoeligheid kan dit de symptomen juist uitlokken.

Categories: Zorg