Je gegevens, woonsituatie, foto’s, koopgedrag: we bewaren het allemaal online. Niet alleen persoonlijke informatie, maar ook bedrijven bewaren hun data online. Gehackt worden is voor iedereen een nachtmerrie. Om er voor te zorgen dat je niet gehackt wordt hebben we een aantal tips opgesteld waardoor je het de hackers moeilijker maakt. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Helaas is gehackt worden niet altijd te voorkomen. Hoe zorg je er voor dat je de kans verkleint dat je gehackt wordt?

Zorg voor een sterk wachtwoord

Veel websites hebben een vereiste betreft het kiezen van een wachtwoord. Vaak wordt er dan een combinatie van letters, cijfers en tekens gevraagd. Probeer geen namen of datums te gebruiken. Deze wachtwoorden zijn erg makkelijk te kraken. Gebruik zoveel mogelijk woorden die niet direct met jou te maken hebben. Deze zijn moeilijker te achterhalen.

Gebruik verschillende wachtwoorden

Wanneer je ooit een account hebt aangemaakt op een website omdat je bijvoorbeeld iets wilde bestellen, is de kans groot dat je hebt gekozen voor een wachtwoord die je eerder hebt gebruikt. Het is mogelijk dat die website op een dag gehackt wordt. Wanneer dit gebeurt, beschikken de hackers over de gegevens die jij toentertijd hebt ingevuld. Via die weg is het wellicht mogelijk om achter je overige wachtwoorden te komen waardoor je andere accounts ook gehackt kunnen worden. Dit kan je voorkomen door zoveel mogelijk te variëren in wachtwoorden.

Leer zelf hacken

Om te voorkomen dat je gehackt wordt kan je ook zelf leren hacken. Niet alle vormen van hacken zijn illegaal. Ethisch Hacken is hier een voorbeeld van. Op deze manier kan je netwerken testen of ze makkelijk te hacken zijn. Het is mogelijk om een cursus te volgen maar in eerste instantie kan je er ook voor kiezen om je te verdiepen middels informatie op het internet. Met veel geduld en door veel te oefenen zul je zien dat je sneller lekken zult opmerken. Wanneer je er voor kiest om een cursus te volgen word je Certified Ethical Hacker. Tijdens de cursus leer je in modules wat voor strategieën hackers gebruiken.

Probeer Spyware te vermijden

Veel mensen weten niet precies wat Spyware is en al helemaal niet dat het schadelijk kan zijn. Spyware is een software die je apparaat binnenkomt samen met een ander programma die je installeert of downloadt. Het verzamelt gegevens van een apparaat en stuurt dit door naar derden zonder dat de gebruiker van het apparaat hier van op de hoogte is. Dit kan heel veel informatie zijn. Niet alleen wachtwoorden of persoonlijke gegevens maar ook bijvoorbeeld jouw surfgedrag op het internet wordt gedeeld met andere partijen.

Open niet alle links

Een methode om te hacken is phishing. Zij sturen je een e-mail die lijkt op bijvoorbeeld een e-mail van je bank. In deze e-mail staat een link of een knop waar je op kan klikken. Wanneer je hier op klikt en bijvoorbeeld gegevens invult ontvangen de hackers deze gegevens. Het is dus belangrijk om extra alert te zijn bij onverwachte e-mails. Wanneer je een e-mail ontvangt met een link of met de vraag je gegevens in te vullen moet je je gelijk afvragen of het wel een echte e-mail is. Wanneer je met je muis over de link heen beweegt zie je de URL die bij de doorverwijzing hoort. Als dit een andere naam heeft dan van wie de e-mail is, weet je zeker dat het hackers zijn. Wanneer je twijfelt of het vreemd vindt dat er naar je gegevens wordt gevraagd neem dan contact op met het bedrijf waar de e-mail van zou moeten zijn om bevestiging te krijgen.

Categories: Opleiding