Je hebt een nieuw product verzonnen, het businessplan is uitgewerkt en de financiering is rond. Het is alleen nog de vraag hoe je het product op de markt gaat brengen. Hoe zet je nou een product succesvol op de markt?

De boodschap

Ten eerste zul je moeten weten wat de klanten willen horen. Je zult de juiste werkwijze en toon moeten vinden om potentiële klanten de kunnen overtuigen om jouw product te kopen. Het is belangrijk om de belangrijkste uitgangspunten kort en bondig te kunnen formuleren, ook is het van belang dat je de juiste taal van je doelgroep spreekt. Je moet natuurlijk wel datgene wat je belooft kunnen waarmaken, anders kan je product gelijk in een negatief daglicht komen te staan.

‘Less is more’

Deze uitspraak slaat de spijker op zijn kop als het gaat over het in de markt zetten van een product. Hoeveel voordelen jouw product ook heeft, je moet het proberen te beperken tot de voordelen die van belang zijn voor de doelgroep. Op de manier kun je het product het beste onderscheiden van de concurrentie. Een markt- en brancheonderzoek kan je erbij helpen om de erachter te komen wat de doelgroep wilt horen.

De plaats

De plaats van verkoop is van groot belang voor je product, het moet wel in de juiste omgeving en bij de juiste doelgroep zijn. De verkoopplek moet goed te vinden zijn en het moet er ook schoon en net uitzien. Ook de manier van promotie binnen de plek van verkoop is belangrijk. Met het juiste etalagemateriaal kun je je potentiële klanten snel triggeren om naar je product te komen kijken en het te kopen. Dergelijk materiaal noemen we ook wel Point of Sale (POS) materiaal.

Promotie

Buiten het product te verkopen op de goede plaats en het gebruik van POS materiaal kan er nog meer gebeuren om het product onder de aandacht te brengen bij de klanten, een goede lanceringscampagne kan hier ook bij helpen. Adverteren is vaak een kostbare optie maar het heeft wel vaak effect, ook kan je proberen te gaan werken met persberichten als je productief innovatief is. Guerrillamarketing is een goedkope manier om veel aandacht te krijgen, wel vraagt het veel creativiteit om goed te werken.

Categories: Economie