Hoe kom je weer aan het werk na psychisch verzuim

Wanneer een je in je leven te veel spanningen oploopt, kan het voorkomen dat de balans tussen werk en privé verstoord raakt. Dit kan veel nadelen hebben, zoals het ontbreken van energie of het verliezen van de controle over diverse zaken. Wanneer de spanningen langdurig aanhouden, kan genoodzaakt worden om je ziek te melden bij je werk. In 70% van de gevallen wordt deze vorm van psychisch verzuim veroorzaakt door stress gerelateerde spanningen. Het kan gebeuren dat je langdurig ziek moet melden, omdat je te lang bent blijven rondlopen met de spanningen.

Psycholoog Nederland

Wanneer de klachten aanhouden tijdens het verzuim of als de klachten weer opspelen tijdens het hervatten van je werkzaamheden, is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen. De huisarts zal je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een psycholoog, zodat je de mogelijkheid hebt om de klachten te bespreken en samen tot een oplossing te komen. Dit is van groot belang om te voorkomen dat je in jouw verdere leven weer tegen dezelfde problemen zal aanlopen. Door over de klachten te praten kan een psycholoog helpen om je geestelijk weer in orde te maken, waardoor je weer aan het werk kan. Organisaties als Psycholoog Nederland hebben een landelijke dekking en hebben altijd een hulpverlener bij jou in de buurt. Deze organisatie probeert de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden en werkt samen met nagenoeg alle verzekeraars.

Opnieuw solliciteren

Het kan helaas voorkomen dat je door langdurig verzuim in de ziektewet terechtkomt en daardoor geen contractverlenging krijgt. Je bent dan genoodzaakt om na je herstel op zoek te gaan naar een andere baan. Tijdens het sollicitatieproces zal er waarschijnlijk gevraagd worden waarom je jouw vorige baan bent kwijtgeraakt. Je bent dan niet verplicht om te vertellen over jouw psychisch verzuim, maar onwaarheid spreken is ook zeker niet aan te raden. Je kunt ervoor kiezen om toekomstige sollicitatiegesprekken te oefenen en te bespreken met de psycholoog, zodat je weet hoe je moet handelen tijdens deze gesprekken. Wanneer je je na het psychisch verzuim weer goed voelt en weet hoe je om moet gaan met eventuele spanningen, is het bij gesprekken met een nieuwe werkgever eigenlijk niet meer van belang dat je in het verleden door psychisch verzuim thuis bent komen te zitten. Het gaat er bij een nieuwe baan vooral om wat het bedrijf nodig heeft en of je dat kan bieden. De rest is bijzaak.

About Redactie2