Milieu is natuurlijk een hot item over de gehele wereld, in de wereld van de auto’s is dit niet anders. Alle autofabrikanten zijn druk bezig om hun eigen auto’s steeds milieuvriendelijker te maken, ook de bestuurders zelf kunnen hieraan bijdragen door milieubewuster te gaan rijden. Een Seat dealer uit Amsterdam geeft hierover een aantal tips.

Terugschakelen tijdens het remmen

Probeer altijd de auto zoveel mogelijk uit te laten rollen, het is veel beter om de auto zelf tot stilstand te laten komen, schakel ook niet terug tijdens het remmen. Dit zal voor veel mensen erg lastig en wennen zijn, maar toch kan je hier aardig op anticiperen. Je kan altijd alvast snelheid minderen bij het aan komen rijden bij bochten, kruispunten en stoplichten.

Motor uitschakelen

Bij het stilstaan met de motor aan verspil je een onnodig grote hoeveelheid brandstof en komen er veel uitlaatgassen vrij, dit kun je heel simpel beperken door de motor van je auto bij dergelijke momenten uit te schakelen. Bij moderne auto’s zit al vaak het nieuwe start-stop systeem in, dat ervoor zorgt dat de motor automatisch afslaat als de auto stopt, deze kun je dan weer opstarten door de koppeling in te drukken en de auto in de juiste versnelling te zetten. Oudere auto’s hebben dit nog niet, het wordt echt aangeraden om de motor uit te zetten als de auto langer dan 30/60 seconden stilstaat.

Schakelen

Het is voor veel mensen (met name jongeren) heel verleidelijk om het gaspedaal flink in te trappen en de auto veel toeren te laten maken. Des te meer toeren de auto maakt des te meer benzine hij verbruikt. Probeer je auto altijd zo laag mogelijk in de toeren te houden.

Snelheid minderen

Door niet hard te rijden kan je al heel veel besparen, omdat je uit te hogere toeren wegblijft.

Door op 80% van de toegestane (hogere) snelheden te rijden, kan je toch al zo’n 60% van je verbruik besparen.

Cruise Control

Cruise Control is ideaal voor op snelwegen en andere langere wegen waar je een lange periode vaak een constante snelheid aanhoudt, het gebruik van Cruise Control wordt ook altijd aangeraden. Dit leidt namelijk tot minder remmen en minder gas geven, hier bespaar je ook brandstof mee.

Categories: Auto