Om je bedrijf innovatief te houden, zul je een beroep moeten doen op je medewerkers. Je medewerkers zijn namelijk de belangrijkste schakel in een bedrijf. Ongeveer driekwart van de innovaties komen bij de medewerkers weg. Hoe stimuleer je medewerkers nou om innovatief te zijn?

Praat met ze

Het belangrijkste is om met je medewerkers te praten. Vraag aan hen wat er zoal speelt op de werkvloer en waar ze tegenaan lopen. Vraag ook wat zij zouden willen veranderen en hoe je met elkaar het werk leuk kan houden. Door continu met je medewerkers in gesprek te gaan stimuleer je hen om mee te blijven denken en om de creativiteit in te schakelen. 

Geef ze richting

Sommige mensen raken nogal in paniek als ze alle vrijheid hebben. Vaak komt dat de creativiteit niet ten goede. Geef je medewerkers wel alle vrijheid, maar zet er wat kaders om heen. Probeer specifieke vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld of ze na willen denken over een manier om de bedrijfsvoering voor klanten makkelijker en sneller te maken. Op die manier weten ze in welke richting zij moeten denken, maar kunnen ze alsnog alle kanten op. 

Wakker enthousiasme aan

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Maak daarom gebruik van een of twee medewerkers die warmlopen van het idee van innoveren. Kies een paar leiders uit en geef ze alle ruimte en budget. Door hun enthousiasme worden overige collega’s, die zich anders op de achtergrond zouden houden, sneller meegetrokken in de nieuwe ideeën. 

Maak er een competitie van

Niks werkt zo aanstekelijk als een wedstrijdje waar wat gewonnen kan worden. Iedereen heeft wel iets strijdlustigs in zich, wat op deze manier aangewakkerd kan worden. Deel je medewerkers op in groepen en verzin een leuke beloning voor het groepje dat uiteindelijk het beste innovatieve idee heeft bedacht. Iedereen wil winnen, dus iedereen zal net een stapje extra zetten om tot een briljant idee te komen. Als er echt een baanbrekend idee bedacht is, moet uiteraard het hele team daarvan profiteren en meegenieten.

Wil je nou graag innoveren maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag Innovence om hulp

Categories: BlogEconomie