Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is. Schokkend voor mensen zijn de cijfers die hier bij komen kijken. Hoeveel mensen zijn er in Nederland verslaafd? Dit aantal ligt belachelijk hoog namelijk ruim 2 miljoen(!) en dan komt ie… slechts 65.000 mensen zijn in behandeling. Deze cijfers komen onder andere voort uit verslavingen aan alcohol, tabak, cannabis, medicatie, cocaïne en meer. Jaarlijks sterven 240 mensen door een overdosis waarbij 70% tussen de 35 en 65 jaar oud. Daarbij maken verslaafden vaak niet alleen hun eigen leven kapot maar ook die van naasten, zij die moeten toekijken.

Wees niet bang om hulp te vragen

De grootste fout die je kan maken is het willen vragen om hulp maar dit niet doen. Zoveel mensen staan klaar om jou te helpen, als je het zelf ook maar echt wil. Het vast blijven zitten in je patroon maakt dingen met de dag erger en moeilijker om eruit te komen. Het gevoel om geen controle te hebben, machteloos te zijn en wel het goede te willen is zwaar, maar jij bent de enige die die stap richting een mooie en schone toekomst kan zetten.

Wat komt er bij een behandeling kijken

Je meld je vaak aan bij een instantie met specialisten, vaak ook mensen die zelf ervaring hebben met een verslaving. Je gaat een traject in met mensen die jou schoon willen krijgen en die er ook voor willen zorgen dat je niet terug valt. Je begint met een intake waar je traject duidelijk word uitgelegd. Daarna is het belangrijk dat je lichaam schoon wordt door een detox behandeling, hierbij staat een medisch team 24 uur per dag voor je klaar voor ondersteuning. Het ontgiften van je lichaam is een mentaal en fysiek zware opgave. Ontwenningsverschijnselen kunnen bijvoorbeeld optreden in de vorm van trillen, spierpijn, hoofdpijn en een verstoorde stofwisseling. Pas nadat je ‘clean’ bent zal het afkicken en de behandeling in werking gezet worden. Hierbij wordt de onderliggende problematiek aangepakt en behandeld.

Categories: Zorg