Zoals de titel van deze blog al aangeeft, ‘een goed en schoon gebit is het halve werk’. Maar dat is ook echt zo! Je gebit is naast je eigen visitekaartje ook essentieel voor een goede weerstand. Wanneer je gebit in top conditie is, heb je minder vaak griepjes! Een goede mondhygiëne is dus van essentieel belang!
Gedurende een tandheelkundige behandeling wordt je gebit grondig nagekeken en bij een uitgebreide behandeling wordt deze ook goed gereinigd. Hierna voel je dat het gebit al een stuk gladder is dan voor je bezoek.
Je hebt:

  • Minder last van tandsteen
  • Minder last van tandplak
  • Een flinke poetsbeurt gekregen waardoor je er weer tegenaan kunt.

Maar onderhoud ook nadien je gebit zelf goed. Mondzorg kan niet enkel door een tandarts gedaan worden, maar daar dien je ook zelf een steentje aan bij te dragen. Een controle van een per half jaar is echter wel erg belangrijk. Hoe sneller je hier bij bent en periodiek komt, worden grotere problemen voorkomen. Je tanden en kiezen worden gecheckt op oneffenheden, verschuivingen en eventuele gaatjes die zijn ontstaan. Des te eerder je hier bij bent, des te gemakkelijker het kan worden verholpen. Op lange termijn bespaar je zo een hoop ellende. Tel uit je winst!

Dagelijkse verzorging


Voor de dagelijkse verzorging is het belangrijk dat je bij voorkeur meermaals per dag goed je tanden reinigt. Om dit zo goed en efficiënt mogelijk te doen, geven tandartsen een poetsinstructie. Op een eenvoudige wijze wordt zo uitgelegd wat je moet doen om je tanden en kiezen in goede gezondheid te houden. Denk hierbij aan dat je niet te hard drukt met een tandenborstel en hoe je het beste je tanden kunt stokeren.

Een gebitsprothese

Ook wanneer je gebruik maakt van een prothese dien je deze regelmatig goed schoon te maken. Deze komt namelijk voortdurend in contact met kleefpasta, voedsel en natuurlijk speeksel. Daarnaast is het erg warm en vochtig in je mond. Ideaal dus voor bacteriën. Poets daarom je mond zonder prothese elke avond met een tandenborstel om de aanwezige bacteriën te verwijderen. Een prothese reinig je zo:

  • Het kunstgebit kun je natuurlijk reinigen in een speciaal prothesebakje
  • Maak naast een prothesebakje gebruik van een speciale protheseborstel en spoel de prothese daarna af met lauw water.

Zorg ervoor dat je een kunstgebit nooit reinigt met chloor, azijn of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Maar gebruik ook nooit tandpasta op een prothese. Hierdoor ‘schuur’ je als het ware je kunstgebit waardoor bacteriën de ruimte krijgen om in de kleine kiertjes achter te blijven.

Categories: Gezondheid