Ieder jaar verliezen ruim 3.000 Nederlandse werknemers het leven aan een werkgerelateerde ziekte. Een onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB) wijst uit dat het bij de grootste groep slachtoffers (1.350 per jaar) gaat om kanker, welke veroorzaakt wordt door het werken met asbest en andere gevaarlijke stoffen. Op de tweede plaats komen hart- en vaatziekten met meer dan 800 werkgerelateerde slachtoffers per jaar. Een goede reden om gecertificeerde BHV’ers in huis te halen.

Het exacte aantal mensen dat sterft door een werkgerelateerde ziekte is niet duidelijk weer te geven, gezien enkele aandoeningen zich pas jaren na de blootstelling aan bepaalde stoffen openbaren. Het aantal werkgerelateerde overledenen is gebaseerd op een aantal onderzoeken naar de arbeidsepidemiologie in verschillende landen over de hele wereld. Vervolgens heeft het NCB dit aantal gecombineerd met bekende gegevens van het CBS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het resultaat hiervan zijn een aantal schattingen die net iets hoger liggen dan wat men tot nu toe dacht.

Het belang van goede BHV

De alsmaar groeiende werkdruk blijkt een grote rol te spelen bij het hoge slachtofferaantal door hart- en vaatziekten. Deze toename van werkgerelateerde hart- en vaatziekten heeft grote gevolgen voor de vereiste vaardigheden van een bedrijfshulpverlener. Zo wordt het steeds belangrijker dat BHV’ers snel en adequaat EHBO kunnen verlenen, een AED kunnen bedienen en een goede reanimatie cursus hebben gevolgd. Om aan deze behoefte te voorzien heeft G4S Veiligheids-trainingen een aantal BHV cursussen opgesteld waarin alle benodigde vaardigheden naar voren komen. Daarnaast biedt G4S Veiligheids-trainingen een professionele AED cursus waarin reanimatie de grootste rol speelt. Met behulp van G4S Veiligsheids-trainingen worden werknemers opgeleid tot professionele, zelfverzekerde BHV’ers, die snel en adequaat kunnen handelen bij een gevaarlijke situatie op de werkvloer.

Reanimeren stappenplan

Tijdens een reanimatiecursus wordt de cursisten uitgelegd over welke vaardigheden zij moeten beschikken om correct in te grijpen bij een hartstilstand. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe zij moeten handelen bij een hartaanval. Om deze reden vind je hier 6 stappen die je moet volgen bij een hartstilstand:

  1. Controleer het bewustzijn

Schud voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer en vraag of het goed gaat. Bij geen reactie is het slachtoffer waarschijnlijk bewusteloos. Laat het slachtoffer niet alleen achter en roep om hulp.

  1. Controleer de ademhaling

Plaats een hand op het voorhoofd van het slachtoffer en kantel het hoofd voorzichtig naar achter zodat de luchtwegen openen. Til vervolgens de kin met twee vingertoppen van de andere hand op. Kijk, luister en voel gedurende 10 seconden of er een ademhaling aanwezig is.

  1. Bel 112

Bel 112 en vraag om een ambulance. Meldt dat het om een reanimatie gaat. Vraag vervolgens aan een omstander om een AED te halen.

  1. Begin direct met 30 borstcompressies

Nadat de hulpdiensten geïnformeerd zijn is het tijd om met reanimeren te beginnen. Plaats uw handen midden op de borstkas en duw het borstbeen 5 tot 6 centimeter in. Doe dit 30 keer in een tempo van ongeveer 100 borstcompressies per minuut. Het is belangrijk dat u niet met uw vingers op de ribben duwt, zodat deze niet breken.

  1. Beadem vervolgens 2 maal

Bij beademing moet u de kinlift van stap 2 herhalen. Kantel het hoofd naar achteren en knijp de neus dicht. Pas vervolgens mond-op-mondbeademing toe. Beadem 1 seconde zodat de borstkas omhoog komt. Laat het slachtoffer even uitademen en beadem nog een keer.

  1. Als de AED er is

Onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk. Ontbloot de borstkas en scheer eventueel het haar weg met het bijgeleverde scheermesje. Schakel de AED aan en doe wat de AED zegt. Bevestig vervolgens de elektroden en volg de opdrachten van de AED op, tot het moment dat de professionele hulpdiensten gearriveerd zijn.

Categories: Gezondheid