Harde muziek door je koptelefoon: meer schade dan je denkt

 

Harde muziek op een koptelefoon veroorzaakt gehoorschade 

We kennen de koptelefoon van de telefooncentrales in de beginjaren van de telefonie. De centralisten gebruikten koptelefoons met microfoon om met hun klanten te praten en naar ze te luisteren. Ze werden daarbij niet gestoord door het geluid van de andere bellers. Het gebruik van koptelefoons is tegenwoordig zo ingeburgerd dat we ze als normaal zijn gaan beschouwen. Maar wat als je koptelefoon je doof maakt?

  • Koptelefoons zijn beter en sterker en er is ook meer lawaai in onze omgeving.

 


Bijna een kwart van de mensen tussen de twintig en zeventig jaar lijden volgens sommigen aan een vorm van gehoorverlies als gevolg van voortdurend geluid. Het is één van de meest voorkomende ouderdomsgerelateerde problemen. Maar koptelefoons worden ook steeds vaker als verantwoordelijk gezien dat een groot aantal mensen al op een lagere leeftijd lijdt aan enige mate van gehoorschade.

Het luisteren naar muziek op een koptelefoon of bepaalde soorten koptelefoons gebruiken, daarbij loop je het gevaar van permanente gehoorschade. Als je bepaalde spieren te veel gebruikt, bijvoorbeeld op de sportschool, zal het lichaam langzamerhand gewend raken aan de pijn en die accepteren als normaal. Ook je gehoor ondergaat een soort training en raakt gewend aan lawaai. Daarom dragen tractorchauffeurs, heftruckchauffeurs, machinebedieners en kraanmachinisten in veel gevallen juist gehoorbeschermende koptelefoons. Het voortdurende geluid van de motor of de machine, daar kun je permanente gehoorschade bij oplopen!

  • Hoe voorkom je gehoorverlies?

 


Het volume kan een oorzaak zijn, maar het is niet de enige. Voortdurend lawaai zal op den duur je oren gevoelloos maken voor datzelfde lawaai. Het enige dat op zal vallen is een continu tingelend geluid. Dat betekent dat er al sprake is van gehoorschade, hoe klein ook. Wanneer je na je werk in de fabriek met veel lawaai naar buiten loopt merk je al snel dat je gehoor tijd nodig heeft om zich weer aan te passen aan de stillere omgeving. Dat gebeurt ook als je koptelefoons gebruikt en het volume te hoog zet.

  • En hoe kun je die doofheid voorkomen?

 


Er is geen wondermiddel tegen doofheid door te veel lawaai. Je moet er zelf actief voor zorgen je gehoor niet aan teveel stress bloot te stellen, en daar moet je jong mee beginnen. Maar ook op wat hogere leeftijd is het gebruik van koptelefoons en vooral oordopjes niet zonder gevaar. Bescherm je gehoor altijd en overal. Het is ook aan te raden om nu al eens een gehoor test te doen. Zo weet je hoe je ervoor staat.

Als je de keuze hebt tussen oordopjes en een koptelefoon, kies dan voor de koptelefoon. Maar ook als je een koptelefoon wilt gaan gebruiken, doe het dan met mate en op een laag volume.

Er zijn koptelefoons die werken als een geluidsfilter zodat ze niet de muziek in je oren blazen met een volume dat de trommelvliezen kapot zal maken.

Wanneer je denkt gehoorschade te hebben ga dan onmiddellijk naar je huisarts en laat je verwijzen naar een specialist, een keel-, neus- en oorarts of audicien. Een audicien kan de gehoorschade beoordelen en een gehoorapparaat adviseren. Houdt er rekening mee dat daar meerdere bezoeken voor nodig zijn.

 

Categories: Sfeer