Voor de voor- en achtertuin zijn er veel verschillende mogelijkheden te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit grind, tegels, stenen, hout etc. Maar heb je wel eens nagedacht over gras voor in je voor- of achtertuin?  Zo kan je nog meer genieten van je tuinmeubelen en natuurlijk van je tuin in geheel Gras is namelijk heel gemakkelijk aan te leggen door middel van graszoden. Maar wat zijn graszoden eigenlijk?

Wat zijn graszoden?

Een graszode is een dun en lang stuk gras. Deze graszode bestaat uit grond, wortels en het gras zelf. De bedoeling van graszoden is dat deze graszoden op een andere plek neergelegd kunnen worden en daar door kunnen groeien. Graszoden worden op grote oppervlakten gekweekt, om de wortels van het gras sterk te maken. Wanneer deze wortels sterk genoeg zijn, na ongeveer 12 maanden, worden de graszoden geoogst en naar een nieuwe voor- of achtertuin gebracht.

Hoe worden graszoden gelegd?

Je kunt graszoden makkelijk zelf leggen. Graszoden laten leggen is toch wel aan te raden, deze specialisten weten exact hoe ze alles moeten doen en hoe jouw tuin er zo goed mogelijk uit komt te zien. Het proces van het aanleggen van graszoden ziet er als volgt uit: Eerst wordt de grond omgespit en geëgaliseerd met een hark. Hierna wordt de grond platgewalsd, zodat de grond goed aangestampt is. De grond wordt nog een keer licht geëgaliseerd, zodat de wortels makkelijk de aarde in kunnen groeien. Nu kunnen de graszoden worden aangelegd. Als de graszoden gelegd zijn, moeten deze nog een keer goed platgewalst worden en daarna nat gespoten worden, zodat de graszoden vanaf het begin genoeg voeding krijgen.

De voordelen van graszoden

Dan is nu nog de vraag, waarom zou je voor graszoden kiezen? Graszoden bieden erg veel voordelen, ten opzichte van het planten van graszaad. Door middel van graszoden heb je gelijk een prachtig gazon in de tuin liggen. Graszaad moet namelijk nog uit de grond groeien, waardoor je eerst een aantal weken tegen bruine grond aan zit te kijken. Vogels zijn dol op graszaad, waardoor het gras oneven kan gaan groeien, dit is bij graszoden niet het geval. Door middel van de sterke wortellaag van graszoden heeft onkruid weinig kans om tot het oppervlak te komen, waardoor er een mooi strak stuk gras in je tuin komt te liggen.

Categories: Tuin