Op kamers gaan is spannend voor veel studenten. Het is vaak de eerste keer dat ze alleen gaan wonen en voor zichzelf gaan zorgen. Hierbij behoort ook het betalen van de huur van de studentenkamer. De gemiddelde huurprijzen van studentenkamers in Nederland kunnen per stad ontzettend verschillen, dit alles heeft te maken met de vraag en het aanbod aan studentenkamers in die stad. In steden zoals Den Haag en Amsterdam zijn de gemiddelde maandlasten van een studentenkamer aanzienlijk veel hoger dan studentensteden zoals Enschede

Amsterdam
Een kamer huren in Amsterdam kost gemiddeld 500 euro per maand volgens onderzoek van Kamernet. Amsterdam is daarmee ook de duurste studentenstad om te wonen in Nederland. Den Haag is de op één na duurste studentenstad om te wonen voor studenten. Steden zoals Enschede (250 euro p/m) en Tilburg (280 euro p/m) zijn een stuk goedkoper om te wonen voor studenten. De hoogte van de maandelijkse kosten hangen dus af de stad waar je je kamer huurt.

Puntensysteem
De gemiddelde huurprijs is in sommige studentensteden meer dan volgens het puntensysteem is toegestaan. Omdat de vraag naar woningen in grote steden zoals Amsterdam zo groot is, wordt het puntensysteem niet altijd in acht gehouden. Aan de hand van enkele punten, zoals eigen toilet, goede verwarming en aantal ramen wordt de huurprijs bepaald. Het puntensysteem houdt ook rekening met aftrekpunten. Je kunt aftrekken van de huurprijs als je op de bovenste verdieping zonder lift woont maar ook wanneer het een buurt is met ernstig overlast. Het gaat hier om de kale huur van een kamer, dit is enkel voor de woonruimte. De zogenoemde bruto huur is ook inclusief gas, water, elektriciteit en internet.

Categories: Woonruimtes