Zweden is een belangrijk land als het gaat om start-up en verantwoordelijk ondernemen. Het land staat aan de top van allerlei technische succeslijsten en wordt vaak genoemd als het Silicon Valley van Europa. Om zaken te doen met Zweden zul je je niet al te veel hoeven aan te passen: de Zweden zijn aardig Nederlands in hun handelen: recht door zee, to-the-point en geen smoesjes of lange verhalen. Het loont de moeite om er eens naartoe te vliegen om onder de mensen te komen. Praat met ze en probeer een beeld te krijgen van hun cultuur. Ben je klaar voor meer zakelijk inzicht in het handelen zelf? Zie ook deze tips om zaken te doen in Zweden

31 miljard euro aan unicorns

Een unicorn is een start-up dat minstens één miljard waard is. Zweden kent er 7, met en gezamenlijke waarde van meer dan 31 miljard euro. Niet slecht voor zo’n klein landje. De hoofdstad van Zweden, Stockholm, kent de meeste start-ups van Europa en wordt omschreven als startup city door menig Europeaan en toeschouwers ver daarbuiten.

Bereid vergaderingen goed voor

Een Zweed is, net als de Nederlander, een punctuele zakenpartner. Geen gedoe, gewoon normaal doen en op tijd komen. Daar houden de Zweden van, dus zorg dat je een goed horloge en wekker hebt. Je hebt de helft al gewonnen door domweg op tijd te komen.

Tutoyeren

Vanwege deze “doe maar normaal, dn doe je al gek genoeg” houding, vindt de Zweedse zakenman of -vrouw het zeker niet erg als er getutoyeerd wordt. Wel is het netjes het van tevoren even aan te kondigen.

Oefen een paar woordjes Zweeds

Natuurlijk scoor je punten door net even de moeite te nemen om een paar woorden Zweeds te leren. “Hallo”, “bedankt” en “tot ziens” moet toch niet al te lastig zijn.

Zweedse ondernemers nemen hun tijd

Het ergste wat je kunt doen is een Zweedse zakenman of -vrouw opjagen om snel een beslissing te nemen. In Zweden nemen ze de tijd om goed over zaken na te denken. Ze zijn eerder uit op een goede langdurige relatie dan om een snelle verkoop.

Loyaliteit

Je zult merken dat Zweden trouwe mensen zijn. Dus: zorg jij voor een goede kwaliteit, dan zullen zij altijd klant blijven.

Andere kenmerken

Zweden geven niet zoveel om status of een mooie CV. Zij zullen je op je betrouwbaarheid beoordelen en de kwaliteit die jij hen kan leveren.

Categories: Overig